duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Bergse Diepsluis / Oesterdam (#81)

Beschreven in Oosterschelde kaart 9 pdf

De Bergse Diepsluis, ook wel de Oesterdam genoemd, kenmerkt zich door de komst van sepia's in het voorjaar. Hier duik je zonder kentering. Vooral rond de periode dat het water weer een temperatuur van 12 graden bereikt is het een enorme drukte. Sepia's komen dan vanuit de Noordzee om hier hun eitjes te leggen. Er loopt een trap het water in, maar je kunt er ook voor kiezen om rechtsaf de dijk over te lopen. Op hoogte van het hek kun je daar ook het water in, pas wel goed op de (natte en begroeide) blokken die er liggen. Je daalt daar af naar de gewenste diepte. Maar neem zeker een kijkje op 7 meter, daar vind je sepiatentjes. Let ook goed op de zwarte eitjes die zij leggen. Vervolgens zwem je links uit richting de trap.

Vanwege de ligging heb je hier geen last van stroming en is dus ideaal voor beginners. Het zicht bij Bergse Diepsluis varieert sterk. Het weer en de drukte zijn twee grote factoren die dit beïnvloeden. Wat kun je hier vinden aan leven? Scholletjes, kreeft, slakjes en met een beetje geluk pijlstaartinktvissen. Let ook goed op naar de eitjes van deze inktvissen, de moeite waard!

De Oesterdam ligt in het zuiden van het eiland Tholen.

Afbeeldingen

Bekijk alle foto's van deze duiklocatie...

Artikelen

Duikverslagen

Gerelateerde fotoalbums

Video's bij deze duikplaats

Bekijk alle video's van deze duikstek...

Meer nieuws

Dichtsbijzijnde plaats: Tholen (Zeeland, NL)

Getijde-informatie

Correctie t.o.v. Zierikzee
Hoogwater -45 min. / Laagwater -20 min.

Correctie t.o.v. Bergse Diepsluis west
Hoogwater 0 min. / Laagwater 0 min.

Getijvoorspellingen Bergse Diepsluis west

Klik hier voor meer voorspellingen

Let op: deze getijvoorspellingen zijn overgenomen van Rijkswaterstaat (dienst Hydro Meteo) en geven de kenteringen weer van het genoemde referentiepunt. De uitkomst na gebruik van de herleidingstabel geeft een indicatie voor de kentering, maar is niet altijd exact.

De correcties zijn afgeleid van sportduikervaringen. Getijden laten zich o.a. beïnvloeden door meteorologische omstandigheden, het tijdstip van de daadwerkelijke kentering kan daarom anders zijn dan voorspeld. Eigen waarnemingen voor de duik zijn van groot belang.