duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Kerkweg / Nieuwe Kerkweg, Den Osse / Meeuwenstein / Trapje van Irene (#14)

Beschreven in Grevelingen kaart 4 pdf

De Kerkweg is een van de best bezochte duikplaatsen in Zeeland, gelegen aan de Grevelingen. De populariteit van de stek heeft zich te danken aan de diversiteit van het onderwaterleven. Naast zakpijpen, kreeft, krab, paling en puitalen vind je hier ook sepiola's en zeedahlia's (er zijn er inmiddels acht bekend). Ga je iets dieper het water in, naar een meter of 12 dan kom je veel grotere kreeften tegen dan op bijvoorbeeld zeven meter. Ook mega-noordzeekrabben tref je daar aan. Wanneer je rechts het water in gaat kun je genieten van de reefballs (vanaf de steiger direct te bereiken met een kompaskoers van 30˚). Behoorlijk begroeid en heel veel leven. Mooi zijn de velden van zeegras en wier op de ondiepe stukken. Wanneer de zon schijnt is het daar extra genieten! Zoek vooral naar de vele groene wierslakjes.

De plek is te bereiken via de steiger die het water inloopt. Aan het uiteinde zijn aan twee kanten van het plateau trappen bevestigt, zodat je makkelijk het water kunt verlaten. Eveneens zijn lopen er sinds 2014 twee kleine trappen aan weerszijden van de steiger het water in. Let op: blijf niet op de trappen staan om je vinnen aan te trekken, maar loop even door zodat je niemand op houdt. Je auto kun je kwijt op de ruime parkeerplaats. Pas op voor auto-inbraken. Het dichtstbijzijnde vulstation is Duikcentrum de Grevelingen, zo'n vier kilometer verderop. Hier kun je zowel binnen als buiten vullen.

Let op: ten oosten en westen van deze duikplaats bevinden zich visgronden. Er wordt hier onder andere gevist met behulp van fuiken. Kom je deze of andere netten tegen, blijf er dan af! Bewaar voor je eigen veiligheid enige afstand. Als je per ongeluk in vistuig vast komt te zitten en je jezelf los moet (laten) snijden, meld de schade dan bij de Waterpolitie Zeeuwse Stromen op 0343-535353. Ook ongemarkeerd en gevaarlijk geplaatst vistuig of vermoedens van vandalisme en stroperij kun je bij de waterpolitie melden. Lees ook de Gedragscode duikers en sportvissers.

Beschrijving bodemverloop

Vanaf de kant loopt de bodem langzaam af tot een meter of drie. Bij het platform aan het eind van de steiger is het ongeveer 2,5 meter diep, dus je kunt veilig in het water springen (tip: gebruik de schredesprong). Het ondiepe gedeelte bestaat voornamelijk uit zand. Ten oosten van de steiger ligt een verzameling begroeide betonnen platen. Helemaal ten westen kom je in het ondiepe stenen brokken tegen. Leuk om een duik te eindigen! Op een meter of 20 uit de kant heb je recht voor en westelijk van de steiger een richel van stenen blokken. Ga je hier overheen, dan kom je op een nieuw plateau op een meter of zes à zeven. Oostelijk van de steiger wordt de rand voornamelijk door betonnen platen gevormd. Ga je hier naar beneden, dan kom je op een plateau van zes à zeven meter diepte. Hier ligt ook het kunstrif, dat gevormd wordt door 100 reefballs. Deze zijn in het voorjaar van 2002 geplaatst en zijn inmiddel flink begroeid. In vrijwel elke reefball kun je wel een kreeft tegenkomen. Een vorskwab wordt hier ook regelmatig gespot en je zal ongetwijfeld een steenbolk tegen komen.

Recht voor de steiger ligt een oude strekdam. Deze begint op een meter of zes en loopt langzaam af naar een meter of 12. Aan het eind van de strekdam liggen weer betonnen platen, die aflopen tot een meter of 15. Ga je vanuit hier naar het oosten, dan zwem je ongeveer parallel aan de dijk langs een leuk wand met veel kreeft, mogelijk een kabeljauw en soms flinke scholen steenbolken. Tot ongeveer 2004 vond je hier nog dodemansduim, maar dit is inmiddels helemaal verdwenen.

Vaargeulton Grevelingen 64

In 2012 lag de rode vaargeulton (G64) op tien meter diepte precies boven de oude strekdam. Doordat er regelmatig trossen mosselen van de ketting afvallen, kom je hier veel krabbetjes en ander onderwaterleven tegen. Volg (bij licht weer) ook eens de ketting omhoog, op de mosselen zitten veel spookkreeftjes. De ketting liep langs de westkant van de strekdam de diepte in en is verankerd op ongeveer 23 meter diepte. In 2013 is de ton verplaatst (verankering op een meter of 24) en ligt verder van de steiger. Onder de ketting vind je aardig wat leven op de bodem, aangetrokken door de mosselen die af en toe naar beneden vallen.

Parkeren bij de Kerkweg

De Kerkweg is de duikstek in Zeeland met de grootste parkeerplaats. Ondanks dat kan het soms erg druk zijn en is er geen plek meer vrij op de parkeerplaats. Parkeren in de berm is niet toegestaan en je loopt hiermee kans op een bekeuring. Daarnaast zijn er vaak groepen met tenten en campers die meerdere plekken in beslag nemen (niet zo collegiaal). In 2014 is de parkeerplaats uitgebreid met extra plaatsen, echter kan het op drukke dagen nog steeds te weinig zijn. Houd een beetje rekening met elkaar, één parkeerplek per auto en gebruik geen parkeerplaatsen voor tenten, barbecues en zitjes!

Overige faciliteiten

In 2015 zijn extra faciliteiten geplaatst bij deze duikstek. Zo is er een nieuw cafetaria (Even Pause) en is er een gebouwtje met omkleedruimte, spoelplaats, buitendouche en toiletten. De eigenaar van het cafetaria beheert de faciliteiten, maar doe vooral je best om alles schoon en opgeruimd achter de laten voor de volgende duikers.

In augustus 2017 is dankzij een doneeractie van Even Pause een AED aangeschaft, die geplaatst is in een beveiligde en verwarmde buitenkast aan de buitenkant van de kleedkamer. Zeer waarschijnlijk zal de cafetaria ook een zuurstofkoffer gaan aanschaffen.

Afbeeldingen

Bekijk alle foto's van deze duiklocatie...

Artikelen

Duikverslagen

Gerelateerde fotoalbums

Video's bij deze duikplaats

Bekijk alle video's van deze duikstek...

Meer nieuws

Dichtsbijzijnde plaats: Den Osse (Zeeland, NL)