duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Stormezande (#65a)

Deze duikplaats bij Wemeldinge ligt tussen duikplaats 65 (Tetjes) en 66 (De Stelhoeve / Paal 51 - 52). De duiklocatie is gemakkelijk te herkennen aan de trap met de blauwe duikers. Tot begin 2017 had deze locatie geen officiële naam en stond dan ook bekend als de Duikplaats Zonder Naam (DZN). De naam Stormezande was de winnende naam bij een wedstrijd uitgeschreven onder duikers.

Beschrijving duikplaats Stormezande

Deze duikstek wordt gemarkeerd door de eerste duiktrap na de Tetjes richting Wemeldinge. Naast de trap is een betonnen plateau aangebracht met de afbeelding van twee blauwe duikers. Bij laag water vallen de oude oesterputten rechts van de trap droog.

Het mooiste stuk om te duiken, is rond de breker van basaltblokken. De blokken zijn hier mooi begroeid met onder andere grote zeeanjelieren en zakpijpen. Vanaf de kant loopt de bodem eerst geleidelijk af tot een diepte van vijf meter. Tussen vijf en twintig meter diepte bestaat de bodem grotendeels uit zand. Hier zijn platvissen en slibanemonen te vinden. Verder kom je er af en toe een sepiola tegen.

Vanaf 20 meter loopt de bodem steiler en trapsgewijs af tot bij de vaargeul, met een maximale diepte van 40 meter. Het gaat hier niet om een moeilijke duikstek, maar het kan hier wel eens goed stromen. Duik hier dan ook enkel op de kentering. Duik bij hoog water (HW) naar rechts (oost-noord-oost) richting Wemeldinge en bij laag water (LW) naar links (west-noord-west) richting Kattendijke.

Bij HW moet je eerst uitzwemmen om op diepte te komen. Bij LW is deze duikplaats ook geschikt om een driftduik richting duikplaats Stelhoeve te maken.

Met dank aan Ferry Stam voor de foto's en omschrijving!

Afbeeldingen

Dichtsbijzijnde plaats: Wemeldinge (Zeeland, NL)

Getijde-informatie

Correctie t.o.v. Zierikzee
Hoogwater 0 min. / Laagwater 0 min.

Let op: deze getijvoorspellingen zijn overgenomen van Rijkswaterstaat (dienst Hydro Meteo) en geven de kenteringen weer van het genoemde referentiepunt. De uitkomst na gebruik van de herleidingstabel geeft een indicatie voor de kentering, maar is niet altijd exact.

De correcties zijn afgeleid van sportduikervaringen. Getijden laten zich o.a. beïnvloeden door meteorologische omstandigheden, het tijdstip van de daadwerkelijke kentering kan daarom anders zijn dan voorspeld. Eigen waarnemingen voor de duik zijn van groot belang.