duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Defensie bergt Duits landingsvaartuig

Gepubliceerd op

Een 17-koppig duikteam van 105 Geniecompagnie Waterbouw en vier collega’s van de Defensie Duikgroep zijn sinds vorige week bezig een Duits landingsvaartuig uit de Tweede Wereldoorlog uit het Veerse Meer te krijgen. De berging gebeurt op verzoek van Rijkswaterstaat.

Defensie werkt tijdens de vijf weken durende operatie samen met verschillende civiele partners. Het wrak is daarna permanent te zien in het Bevrijdingsmuseum Zeeland. Rijkswaterstaat besloot het schip te bergen door de aanwezigheid van munitie, die gevaar oplevert voor sportduikers en scheepvaart.

Springstof en hydraulisch gereedschap

Het vaartuig ligt op 15 meter diepte. Met behulp van springstof en hydraulische gereedschappen scheiden de genisten het wrak in meerdere segmenten, om ze daarna met een drijvende bok naar de oppervlakte te hijsen. De militaire waterbouwers vervoeren de delen vervolgens met pontons naar het vasteland. Het werkplatform, een soort mini-duikdorp, is inmiddels operationeel en damwandputten zijn ingebracht om het eerste wraksegment vrij te krijgen van klei en zand.

Volstorten met beton

Duitsland ontwikkelde het landingsvaartuig MFP 920 DM (Marinefährpräme) in de Tweede Wereldoorlog voor operatie Seelöwe, de invasie van Groot-Brittannië. Het schip was speciaal ingericht voor het leggen van mijnen. Op 29 mei 1944 voer het tegen een net geplaatste mijn; twee man raakten gewond en 17 mijnen vielen overboord. Het lukte de kapitein nog wel het schip op het strand van Walcheren te krijgen.

Scheepswerf De Schelde besloot het vaartuig destijds vol te storten met beton en af te slepen naar de werf. Dat gebeurde op 12 juni 1944 over de zeearm die nu het Veerse Meer is. Maar het schip kapseisde en zonk.

Civiel-militaire samenwerking

Door haar unieke specialismen werkt de krijgsmacht steeds vaker samen met civiele autoriteiten. Dat gebeurt wanneer reguliere (hulp)diensten niet over juiste de middelen of personeel beschikken. De ministers van en Binnenlandse Zaken en Defensie maakten daarover concrete afspraken.

Foto's: Ministerie van Defensie

Met toestemming overgenomen van Defensie.nl.