duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Duikpas Zeeland van de baan

Gepubliceerd op

Vorig jaar is onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om een duikpas in te voeren zodat geld beschikbaar kwam om de voorzieningen bij Zeeuwse duikplaatsen te verbeteren. In de loop van vorig jaar zijn de resultaten bekend geworden. Uit dat onderzoek blijkt dat er onvoldoende draagvlak bij duikers en duikondernemers is voor een verplichte jaarlijkse bijdrage voor het duiken in Zeeland. Daarom hebben de NOB en de Provincie Zeeland besloten om geen duikpas in te voeren.

Onvoldoende draagvlak

NOB-bestuurder Bert Vos zegt hierover: “Het is jammer dat er op dit moment onvoldoende draagvlak voor de invoering van de duikpas is. Met de verplichte pas wilden we een startbijdrage genereren waarmee cofinanciering gemakkelijker is te vinden. Vaak wordt het geld dan verdubbeld waarmee we de voorzieningen voor duiken aanpakken. Heel concreet: betere toegang tot het water met dijktrappen, betere en meer parkeerruimte waar dat nodig is, duikwrakken bij rustige duikplaatsen zodat drukke duikplaatsen ontlast worden én meer toiletvoorzieningen zoals die onlangs gerealiseerd zijn bij de Zeelandbrug en Den Osse Nieuwe Kerkweg. Daar blijven we ons nog steeds voor inzetten, alleen zal het nu langer duren voordat verbeteringen gerealiseerd kunnen worden.”

Hoge kosten organisatie en handhaving

Daarnaast blijkt dat de helft van de bijdrage op zou gaan aan het opzetten van een organisatie en de handhaving van een verplichte duikpas. "En dat kan natuurlijk nooit de bedoeling van een duikpas zijn", zegt Bert Vos. "Bovendien is uitgebreid handhaven op het bezit van de pas ook niet direct het beeld dat je als provincie wil uitdragen."

Lees ook de berichten van de NOB en de PZC.

Nederlandse Onderwatersport Bond

www.onderwatersport.org