duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Kaviaar met oogjes

Gepubliceerd op

Sinds een paar jaar worden er steeds minder snotolven gezien in de Oosterschelde en de Grevelingen. Maar hoe komt dat nou? Zijn er steeds minder, hebben ze betere plekken gevonden om hun eitjes af te zetten of ligt het ergens anders aan? Waar blijven de snotolven nou! Al weer een poos geleden zag ik een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde, die daar misschien wel antwoord op geeft.

Imitatiekaviaar

Het zwarte goud word het ook wel genoemd. In oostbloklanden worden de laatste wilde steur gevangen en gedood voor hun eitjes, beter bekend als kaviaar. Omdat de wilde steuren ernstig worden bedreigd, wordt er druk gezocht naar alternatieven, zoals het kweken van steur of het vangen van andere soorten vis voor hun kaviaar. Zo worden bijvoorbeeld snotolven gevangen voor hun eitjes, dat “imitatiekaviaar” wordt genoemd.

Het is natuurlijk wel ‘kaviaar’, maar lijkt totaal niet op het lekkere zwarte goedje dat de steuren produceren. Om maar even een idee te krijgen hoe dit in zijn werk gaat: de vrouwtjes snotolven worden in de paaitijd met lange warrelnetten gevangen in bijvoorbeeld Duitsland. Zodra de vissers de paairijpe vrouwtjes aan boord gesleurd hebben, worden ze levend open gesneden en ontdaan van hun kostbare eitjes. Het leeg gestripte, nog levende karkas wordt zomaar weer overboord gesmeten, want het vlees heeft geen waarde. De eitjes worden in grote tonnen naar de fabriek gebracht, waar ze verwerkt worden tot de iets minder kostbare kaviaar. De witte, lichtgele doorzichtige eitjes zien er natuurlijk nog helemaal niet uit als kaviaar en daarom worden ze ook nog even gekleurd met inkt om een dure uitstraling te krijgen. Tja, vandaar de naam imitatiekaviaar.

Toast met oogjes

Maar wat als straks ook de snotolf uitgeroeid is net als de steur, moeten we snotolven gaan kweken? Hoe komen we dan aan deze waardevolle eitjes voor de feestjes van onze welvarende medemens. Of zoeken we dan gewoon naar een volgende vis, die grote hoeveelheden eitjes produceert? Eitjes van bijvoorbeeld de zeedonderpad kleuren mooi rood en vallen dus goed op, ziet er ook nog eens leuk uit op een toastje. Of die van de slakdolf, die ook vaak wordt bestempeld als ‘lelijk’, net als de snotolf. We moeten dan trouwens wel snel zijn met verzamelen van de eitjes, want na enkele dagen worden de oogjes al zichtbaar. Misschien wordt dat dan wel een nieuwe hype? Ik zie het al voor me: "kaviaar met oogjes”... Niet echt prettig als er honderd oogjes naar je liggen te kijken op je toastje! Dus, denk bij de volgende aanschaf even terug aan dit artikel en de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde voordat u een potje kaviaar of imitatiekaviaar (Duitse kaviaar) koopt…

Klik hier voor de volledige aflevering

Foto's: Yoeri van Es Photography