duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Marine opent diepste oefenfaciliteit voor duikers

Gepubliceerd op

De Defensie Duik School heeft vrijdag 22 maart de nieuwe duikfaciliteit Triton 21 in gebruik genomen op de marinebasis in Den Helder. Het bassin is uniek omdat het mogelijk is om onder geconditioneerde omstandigheden vertrouwd te raken met diep buitenwater, dankzij een damwand in de haven.

Het bad biedt de mogelijkheid om te duiken tot een diepte van maximaal 21 meter en dat dicht bij de duikschool. Hiervoor is niet alleen een damwand geslagen in de haven, maar is de locatie ook uitgediept. Onder water zijn verder 3 werkvloeren aangelegd op 9, 15 en 21 meter diepte.

Uitgebreide mogelijkheden

Bij de opening werden de mogelijkheden uitvoerig gedemonstreerd. Zo zocht een zogenoemde navelstrengduiker een oefenmijn. Hierbij staat de duiker door middel van een kabelsysteem in direct contact met de duikmeester op de wal.

Onderzeeboot

Vanuit een speciale faciliteit werd de procedure beoefend voor het duiken vanuit een onderzeeboot vanaf 15 meter diepte. Tenslotte haalde een team van de duikschool met behulp van onderwatercamera's een oefenslachtoffer uit een auto op 21 meter diepte.

Bron: Koninklijke Marine, Ministerie van Defensie