duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Nieuw indoorduikcentrum TODI gevuld met 6,2 miljoen liter water

Gepubliceerd op

Grootste zoetwaterduikbassin in België een stap dichterbij opening

Vandaag werd de kraan opengedraaid in het grootste duikbassin van België. TODI, het eerste indoor duik- en snorkelcentrum in Europa, wordt gevuld met 6.200.000 liter zoet water. Waterliefhebbers kunnen vanaf oktober in een overdekt en verwarmd duikbassin duiken of snorkelen tussen 2.200 tropische zoetwatervissen. De bodem van het duikbassin wordt aangekleed met decorelementen die elk verwijzen naar een specifiek thema.

Het indoorduikcentrum TODI wordt een van de paradepaardjes op de be-MINE site in Beringen. Het terrein omvat 100.000 m² aan bestaande gebouwen en is daarmee de grootste industriële erfgoedsite in Vlaanderen en uniek in Europa. Het herbestemmingsplan voorziet onder meer in winkels, horeca, een museum, woningen en een hotel. Het volledige project is goed voor een investering van €150 miljoen en 500 banen.

Start vullen bassin

Vandaag startte het vullen van het 6.200.000 liter water-tellende duikbassin. De kraan werd opengedraaid door Stijn Bijnens (LRM), Ronny Margot (NELOS), Erwin Huybrechts, (Mares), Edwin Sap (SSI), Dirk Heylen en Wouter Schoovaerts (TODI).

Het vullen zal tien dagen in beslag nemen. Ondertussen wordt de waterbehandelingsinstallatie opgestart en zal het water geleidelijk opgewarmd worden tot een temperatuur van 23 °C. Begin september bereikt het water de juiste kwaliteit, zodat dan de eerste vissen uitgezet kunnen worden. Zij spelen een belangrijke rol bij een onvergetelijke duik- of snorkelbeleving. Op 28 oktober 2016 opent TODI, The Ultimate Diving Experience, de deuren.

Diversiteit in fauna, grot- en wrakduiken

De unieke decorelementen versterken de beleving in het grootste duikbassin van België. Zowel de diversiteit in fauna als de mogelijkheid om te grotduiken, zorgen voor een aparte ervaring. Het wrakduiken verwijst dan weer naar het mijnverleden in de streek. Deze drie thema’s krijgen telkens gestalte in de vorm van verschillende decorelementen.

Tussen de verschillende decorelementen worden luchtgordijnen aangebracht om ze van elkaar te scheiden. Deze luchtgordijnen zijn tevens een knipoog naar de slogan ‘Oxygen for growth’ van LRM, die dit unieke project mogelijk maakt. “De totale investering voor het duikcentrum bedraagt €9 miljoen, waarvan €3 miljoen afkomstig uit het SALK. Het project is goed voor dertig directe nieuwe banen. be-MINE neemt de volledige projectontwikkeling voor haar rekening, waarna LRM het vastgoed in portefeuille neemt en in gebruik geeft aan uitbater TODI. Wij willen met deze gedurfde investering een unieke recreatieve bestemming creëren en zijn ervan overtuigd dat dit kan binnen een rendabele context”, zegt Stijn Bijnens, van CEO LRM.

TODI, The Ultimate Diving Experience

TODI is een uniek concept van duikbeleving in een overdekt en verwarmd duikbassin met een doormeter van 36 meter, een diepte van 10 meter en 6.200.000 liter water. De fauna zal centraal staan met in totaal 2.200 kleurrijke, tropische zoetwatervissen.

Bezoekers komen langs een buitentrap in een gang waar ze via ramen een kijkje kunnen nemen in het duikbassin. Als ze verder de trap opgaan, komen ze op het platform rond het duikbassin waar de duikers en snorkelaars te water gaan. De uitgebreide horeca onder het duikbassin zal er voor zorgen dat dit een aantrekkelijke bestemming wordt voor alle bezoekers op de be-MINE site.

Het project

Het indoorduikcentrum wordt gerealiseerd in twee grote betonnen kuipen, de ‘indikkers’ genoemd, onderdeel van het beschermd erfgoed op de voormalige mijnsite in Beringen. De indikkers dienden vroeger om het proceswater dat in de kolenwasserijen werd gebruikt, van onzuiverheden en slib te ontdoen en vervolgens te recupereren.

De bestaande ‘grote indikker’, een gebouw van 12 meter hoog en 43 meter diameter, werd gebouwd in 1983 en zal worden omgebouwd tot een gigantisch duikbassin. Dit bassin, dat trechtervormig is, zal een volume hebben van meer dan 6.200.000 liter water met een temperatuur van 23°. Naast de prachtige fauna komen er ook verschillende attracties zoals rotsformaties, wrakken en beelden.

De ‘kleine indikker’, die negen meter hoog is en een diameter heeft van 22 meter, dateert van 1958. Dit wordt de filterinstallatie met onder andere een biologische filtervijver, die bestaat uit poreus gesteente. Bovenop de filter worden moerasplanten geplant, die leven van de reststoffen die ontstaan wanneer waterzuiverende bacteriën organisch afval uit het water verwerken.

Foto's: © Dirk De Lobel (gemaakt met een )