duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Verloren plastics blijven een probleem

Gepubliceerd op

Afgelopen week heeft een ervaren duikteam van 16 vrijwilligers van Stichting Duik De Noordzee Schoon plastics en visnetten verwijderd van 15 wrakken tussen Ameland en Helgoland. Deze plastics en netten zijn afkomstig van lading van vrachtschepen als MSC Zoë of verloren door vissersschepen.

Het duikteam heeft in 18 duiken acht big bags aan verloren lading en visnetten vanaf scheepswrakken geborgen. Hiermee is ruim 3.500 kg aan voornamelijk kunststof uit de Noordzee verwijderd.

Het type afval dat werd gevonden op de scheepswrakken, wisselt per locatie. Ter hoogte van Ameland en Schiermonnikoog wordt nog steeds afval gevonden in de vorm van voetenbadjes of kunststof dekens afkomstig van de containerramp op 2 januari 2019 met de MSC Zoë. Veel afval is inmiddels onder het zand gespoeld. Daardoor blijft het aanwezig en een probleem voor de toekomst. Deze opruimactie van Duik de Noordzee Schoon en ook andere opruimacties op zee en langs het strand laten zien hoeveel moeite het kost om plastics weer uit zee te verwijderen. Als we verstandiger met onze zee om zouden gaan was dit alles niet nodig.

Meer oostelijk zijn verloren gegane visnetten en kreeftenkooien gevonden. Deze leiden tot nodeloze sterfte van vis, kreeften en krabben als gevolg van verstrikking. Op Helgoland werden de plastics aangetroffen in de nesten van de kolonie Jan van Genten.

Deze expeditie maakt deels onderdeel uit van het driejarige CleanUp XL project waar Stichting Duik De Noordzee Schoon samen met bergingsmaatschappijen, de Waddenvereniging en Stichting De Noordzee in participeren.

Het duikteam van Duik de Noordzee Schoon is al jaren bezig met deze opruimactie. Zie ook: Expeditie Wadden Helgoland

Duik de Noordzee Schoon

www.duikdenoordzeeschoon.nl