duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Duiken bij Zandeiland 7 & 8, Vinkeveense Plassen

Gedoken op 28-06-'15 bij duikplaats Vinkeveense Plassen

Het is zondag 28 juni. Na een rit van bijna twee uur zijn we aangekomen in Vinkeveen. De Vinkeveense Plassen staat bekend om het vele onderwaterleven en het altijd goede zicht. Tien meter zicht is hier dus niet gek. Samen met de duikschool gingen we een bootduik doen. Vinkeveen kent maar één instapplek en zeker in de weekenden is het hier heel druk. Om deze drukte te omzeilen kun je via een boot te water en kun je ook op andere plekken duiken.

Zandeiland 8

Nadat we onze set hebben opgebouwd en de boot klaar stond, zijn we richting de boot gelopen. Aan boord kregen we te horen dat we naar zandeiland 8 gingen. We zouden voor de toren gaan duiken.

Na een korte rit naar de duikstek en een briefing, zijn we met een backroll (een rol achterover) te water gegaan. Nadat iedereen zijn of haar buddy had gevonden, gingen we onder water. Ik had twee buddy's. Onder water viel het donkere maar toch heldere water meteen op. Het zicht was dan ook tien meter en de zoektocht naar het onderwaterleven kon dus beginnen.

Aan boord had de instructeur al aangegeven dat het onderwaterleven nog erg op gang moest komen. Toen wij onder water waren, was dit duidelijk te zien, want we vonden weinig onderwaterleven. Toen we een tijdje gedoken hadden, kwamen we bij een boot terecht. Helaas zat er in de boot geen leven, maar eromheen wel. Ik spotte een klein slakje, vlak voor de boot. Het beestje zat in zijn huis en stak zijn hoofdje naar buiten.

Ik probeerde mijn buddy's nog te seinen dat ik het diertje had gespot, maar ze reageerden niet op mijn lampsignalen. Nadat we de boot verder hadden geïnspecteerd op leven, zijn we weer verder gegaan. Ongeveer vijf minuten zwemmen na het slakje spotte mijn buddy een zoetwaterkreeft. Het beestje was niet bang en stak zijn scharen naar voren. Ik heb een paar foto's gemaakt en ben weer verder gaan zwemmen.

Na een duik van 35 minuten heb ik helaas niet meer gezien dan een paar kreeften, een slakje en andere duikers. Hopelijk wordt de tweede duik beter!

Zandeiland 7

Na een goed uur aan de oppervlakte te hebben gezeten, konden we ons klaarmaken voor de tweede duik. We gingen weer met de boot en zouden nu naar de andere kant van zandeiland 8 gaan. Deze plek was echter al bezet door andere duikers en zijn wij uiteindelijk uitgeweken naar zandeiland 7. We kregen de keus om naar 21 meter diepte te gaan of een andere route te kiezen en rond tien meter te blijven. We hebben voor deze tweede optie gekozen aangezien we onze duikflessen niet helemaal vol hadden.

We waren nog maar kort onder water of we kwamen al een snoekbaars tegen. Het beest zat op een grote steen en leek alsof het zijn territorium was. De snoekbaars lag heel rustig, maar voelde zich wel in het nauw gedreven doordat er een horde duikers op hem afkwam. Het beest begon hierdoor wat sneller te bewegen en dit resulteerde in een slechte foto. Je zult me dus maar moeten geloven naar aanleiding van dit verhaal!

We zijn maar gauw verder gegaan om de snoekbaars niet verder lastig te vallen en zwommen verder in het onbekende. Na ongeveer tien minuten duiken, spotte mijn buddy een vis. Ik heb hier foto's van gemaakt en naderhand heb ik bovenwater gevraagd aan mensen wat voor vis het is, maar niemand wist het eigenlijk. Misschien dat jullie mij kunnen helpen?

Ik liet de vis verder met rust en na een hele tijd niks gezien te hebben, spotte mijn buddy een kreeft. Het diertje zat verscholen tussen de onderwaterplanten en al gauw merkte ik wat op. Het beest miste een schaar! Toch was hij niet bang om het gevecht aan te gaan.

Ik zag dat we al 30 minuten aan het duiken waren en we hadden 50 minuten afgesproken met de kapitein. Ik seinde naar mijn buddy's welke richting we op moesten om terug te gaan richting de boot. Na nog een kwartier duiken, en weer weinig gezien te hebben, klommen we aan boord van de boot en zaten onze twee duiken er op.

Vorig jaar ben ik ook al naar Vinkeveen geweest, maar dit keer waren het mijn eerste duiken vanaf een boot. Helaas heb ik dit jaar nog niet zoveel gezien als vorig jaar, maar aan boord werden we al gewaarschuwd dat het zeeleven nog op gang moest komen. Al met al was het toch weer fijn om een paar duiken te maken.

Christiaan Bosma blogt regelmatig over de duiken die hij maakt. Als beginnend (onderwater)fotograaf probeert hij zoveel mogelijk onder water te zijn en mooie plaatjes te schieten. Sinds juni 2015 is hij gastblogger op Duikplaats.net. Lees meer van hem op zijn eigen website: christiaanbosma.wordpress.com!

  • Aan boord van de boot - Foto: Tuimelaar, Zwolle
  • Een zoetwaterslak in zijn huis - Foto: Christiaan Bosma
  • De stoere zoetwaterkreeft - Foto: Christiaan Bosma
  • De onbekende vis - Foto: Christiaan Bosma
  • Zoetwaterkreeft met één schaar - Foto: Christiaan Bosma