duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Een plezante duik zonder sepia's

Gedoken op 19-05-'13 bij duikplaats Bergse Diepsluis / Oesterdam (#81)

Zondagmorgen 19 mei 2013 pinksterweekend: vandaag maken we een clubduik in de Oosterschelde. De duikplaats is Bergse Diepsluis / Oesterdam (#81). We hebben om 6.00 uur 's morgens afgesproken, we willen graag in alle rust op zoek gaan naar sepia's.

Er staan op diverse plaatsen op deze duikplaats sepiarekjes opgesteld waartegen de sepia's hun eiertrossen kunnen afzetten. De eerste sepia's van dit jaar zijn de afgelopen week op verschillende plaatsen in de Oosterschelde gezien dus er bestaat een kans dat we ze ook tegen komen.

Aan de slag tijdens zonsopkomst

Het is vandaag prima weer, weinig wind en haast geen bewolking. Na de instructie's van de duikleider trekken we onze duikuitrusting aan. Mijn buddy deze morgen is Ramond. Het is laag water wanneer we op 6.45 uur te water gaan.

We spreken af dat we eerst naar het platform zwemmen, dat nu op acht meter diepte staat. Van daaruit zullen we de sepiarekjes links en rechts hiervan gaan bekijken.

We zijn de eerste duikers die hier vandaag het water in gaan. Het zicht onderwater is matig, 1 tot 1,5 meter schat ik. Na enkele minuten zwemmen komen we aan bij het metalen platform dat zeer mooi begroeid is. Rustig zwemmen we rond het platform en bekijken alles goed. We zien een galathea-kreeftje en verder zit er een grote zeedonderpad.

Sepiarekjes met pijlinktviseieren

Na een tijdje zwemmen we weg van het platform richting de sepiarekjes die rechts hiervan staan. Deze rekjes staan op een diepte van zes meter (bij laag water) en na een kort stukje zwemmen over het zand, evenwijdig aan de dijk, komen wij deze dan ook tegen.

Helaas geen zwarte sepia-eieren te zien, wel een grote tros met witte pijlinktviseieren. We kijken goed in het rond om te zien of de pijlinktvissen in de buurt zijn maar helaas lieten ze zich niet zien.

Goed geamuseerd!

We draaien 180 graden en zwemmen op zes meter diepte naar de andere sepiarekjes die links van het platform staan opgesteld. Onderweg komen we een aantal andere buddyparen tegen. Als we aankomen bij deze groep rekjes, blijkt dat ook hier nog geen sepiaeieren aan zitten, helaas.

Na nog wat rondgekeken te hebben, besluiten we om richting de dijk terug te zwemmen en de duik te beëindigen. Na 47 minuten komen precies voor de trap weer boven. De watertemperatuur was 12 graden.

Om 8.00 uur ben ik klaar met omkleden en begin een gesprekje met een Belgische duiker die met zijn auto naast me staat. Ik vertel hem dat we geen sepia’s gezien hebben en hij antwoord: "Ge hebt u toch goe geamuseerd!?" Dat klopt, ik heb me wel goed geamuseerd!

Foto's: Yoeri van Es Onderwaterfotografie (niet van deze duik)

Ferry Stam

Ferry Stam

Meer van Ferry...

  • Sepiatentjes zonder eieren
  • Groene zeedonderpad - Taurulus bubalis
  • Galathea - Galathea squamifera