Kikkervissen in het Veerse Meer
Regelmatig duik ik in het Veerse Meer. Bijna iedere duik kom ik wel weer een nieuw dier tegen en dan bedoel ik nieuw voor in dit meer, maar daarover een volgende keer meer. Nu wil ik het even hebben over mijn laatste ontdekking.
Koude duik bij de Veerse Gatdam
Begin februari 2013 was ik met mijn vader aan het duiken. De watertemperatuur was slechts twee graden Celsius en het zicht zo'n vier meter. We waren helemaal aan het einde van het Veerse Meer, bij de Veerse Gatdam. We zaten op ongeveer drie meter diepte, toen ik opeens die 'kikkervis' zag. "Yes, een vorskwab!" dacht ik. Nou ja, een vorskwabje dan, want het was nog echt een guppie. Zo klein dat hij zelfs in een lege mosselschelp pastte.
Weer een soort die we niet eerder in dit meer hebben gezien. Het guppie bleef rustig in de lege schelp liggen, zodat ik op mijn gemak mijn camera kon instellen en wat foto's kon nemen. Een paar keer zwom hij een stukje verder, om dan weer rustig in of tussen de lege schelpen te gaan liggen. Na een paar minuten zwom hij rustig weg en kroop onder een grote Japanse oester.
Omdat vorskwabben vrij vaak op dezelfde plek blijven, ben ik twee dagen later nog eens wezen kijken of ik hem kon terug vinden. En ja hoor, daar lag het guppie weer. Op nog geen meter afstand van waar ik hem de vorige keer spotte. Geweldig.
Vorskwabben
De beste omschrijving voor een vorskwab (Raniceps raninus) die ik kan geven is een sterk uit de kluiten gewassen kikkervis. Donkerbruin tot zwart van kleur, een grote kop met bolle ogen en een slank lichaam. Precies een donderkopje uit de sloot. Ze worden zo'n 30 centimeter lang en zijn familie van de kabeljauw. Overdag verschuilen ze zich vaak in holen onder stenen of in reefballs (je vindt ze ook regelmatig op de Kerkweg) en komen 's nachts te voorschijn om te jagen.