duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Leerzame en leuke duik in Ruinerwold

Gedoken op 26-07-'15 bij duikplaats Ruinerwold / Engelgaarde

Zondag 26 juli was het weer tijd voor een duikje op het thuisrif. Ik had afgesproken om met twee andere duikers naar Ruinerwold te gaan en om te gaan werken aan mijn houding onder water. Ik heb hierom geen camera meegenomen, maar buddy Ronny wel. Hij filmde mijn houding en heeft uiteindelijk nog wat foto's gemaakt. We hadden afgesproken bij de tweede instap, maar helaas heeft het weer van zaterdag (de zomerstorm) roet in het eten gegooid.

Omgewaaide boom

Ik was in de buurt bij Ruinerwold en zag de auto van mijn buddy's al rijden. Ik ben er achteraan gereden en volgde ze richting de tweede instap. Aan het eind van de weg zag ik dat de auto stil stond en ik kreeg meteen een vermoeden, er was ten slotte al gewaarschuwd dat je niet door bossen mocht lopen. Toen ik uit de auto stapte was het meteen duidelijk. Een omgewaaide boom blokkeerde het hele pad, waardoor deze instap niet meer te bereiken was. We zijn teruggereden en zijn bij de eerste instap te water gegaan.

Eenmaal in het water doken we meteen richting de boot. Het zicht was ongeveer vier meter en daardoor hadden we het duikobject al snel gevonden. We hebben nog even gekeken of Kapitein Snoek aan boord was, maar die was er niet.

Helikopter boven de boot

Op de boot heb ik even wat oefeningen gedaan om horizontaal in het water te liggen. Ik maakte een helikopterturn (draaien om je as in het water) en merkte al gauw dat ik uit balans raakte. Het viel mij meteen op dat dit door mijn fles kwam. Deze verschoof constant wanneer ik een vinslag maakte. Duikbuddy Ronny maakte opnames voor mij zodat ik thuis de beelden kon terugkijken en ik kon zien wat ik fout deed. We gingen na de oefening naar boven en ik vertelde dat mijn trimvest te los zat. Gelukkig is mijn trimvest heel erg makkelijk te verstellen en ik ben dus snel uit het water gegaan om de buikband strakker te zetten.

Duiken met een te los trimvest

Nadat ik mijn trimvest had aangepast en ik weer in het water lag, gingen we weer richting de boot. Op de boot deed ik weer dezelfde oefening en merkte al meteen het verschil. Ik voelde zelf al dat ik stabieler en horizontaler in het water lag en dit was ook op de beelden te zien die ik later terugkeek. Na deze oefening hebben we er een relaxte duik van gemaakt.

Vanaf de boot zijn we op de drie meter-grens de kant gevolgd. Er waren veel actieve baarzen en voorntjes, die allemaal op zoek waren naar eten. Na zo'n tien minuten duiken vanaf de boot, spotte buddy Ronny de eerste snoek al. De vis van meer dan een meter lang lag rustig in de zanderige bodem. Na wat foto's zwom de snoek weg en al gauw kwamen we hem weer tegen.

De snoeken achterna

Dit keer zat de vis onder de wortels/takken van een boom die in het water steekt. Weer bleef het dier rustig zitten en kon Ronny foto's maken. Ik maakte dit keer geen foto's, maar ik kon heel duidelijk zien dat de baarzen en voorntjes richting de snoek zwommen. Zodra ze het beest zagen, draaiden ze meteen 180 graden om en zwommen ze weg.

Na een paar goede foto's zijn we door gezwommen. Kort na de grote snoek kwam ik een kleine jonge snoek tegen. Ik tikte Ronny aan om hem op de vis te wijzen, maar waarschijnlijk schrok de jonge vis en schoot hij weg. De vis schoot de begroeide omgeving in en wij zijn verder gegaan.

Niet veel later zag ik dat mijn buddy weer aan het fotograferen was. Er zat een snoek hoog in de begroeide onderwaterplanten. Na een paar foto's zijn we weer verder gegaan. Na een duik van 40 minuten zijn we er via de eerste instap weer uit gestapt.

Leerzame duik

Deze duik in Ruinerwold was een leerzame en leuke duik. Het water was lekker afkoelend en het is een stuk duidelijker waarom ik eerder nooit helemaal horizontaal in het water lag. Uiteindelijk baalde ik wel weer dat ik geen camera mee had, want er was weer tijd en ruimte genoeg om te fotograferen. Gelukkig had buddy Ronny nog een camera mee en kunnen jullie mooie plaatjes bekijken!

Christiaan Bosma blogt regelmatig over de duiken die hij maakt. Als beginnend (onderwater)fotograaf probeert hij zoveel mogelijk onder water te zijn en mooie plaatjes te schieten. Sinds juni 2015 is hij gastblogger op Duikplaats.net. Lees meer van hem op zijn eigen website: christiaanbosma.wordpress.com!

  • Het bootje Ruinerwold - duikwrak - Foto: Ronny
  • Omgewaaide boom bij duikstek Ruinerwold - Foto: Christiaan Bosma
  • De snoek was het fotograferen zat - duikstek Ruinerwold - Foto: Ronny
  • Close-up van de snoek in Ruinerwold - Foto: Ronny