duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Nachtduiken bij de Kerncentrale in Lingen

Gedoken op 14-08-'15

De zomervakantie staat voor de deur! Dat betekent dat er niet alleen veel gedoken wordt in Nederland en België, maar natuurlijk ook veel in het buitenland. Daarom presenteren we zo nu en dan verslagen uit andere landen, ter inspiratie voor je eigen duikvakantie of om gewoon eens bij weg te dromen...

Duiken in koelwater van een kerncentrale

Wil je paling zien, dan moet je in Lingen zijn. In het Speicherbecken van de kerncentrale kunnen je tijdens een nachtduik heel veel van deze vissen zien. Ook snoeken, grote baarzen, zoetwaterkreeften en possen komen voorbij.

De evenementencommissie had voor OWSV Galathea uit Almelo deze (nacht)duiken georganiseerd. Om 17.00 uur zijn we bij de parkeerplaats. Tot half zes moeten we de hoosbuien uitzitten, maar dan kunnen we ons klaarmaken voor de eerste duik.

Er is al paling te zien, hoewel de meeste nog in hun holen op het "Steinenfeld" zitten. Ook zien we zoetwaterkreeften en later op de terugweg veel kleine vis en een grote baars. Tussen de twee duiken in kunnen we genieten van een lekker broodje bal met koffie/ thee, krentenbollen en bananen.

Nachtduik

Dan om 21.00 uur weer omkleden voor de echte nachtduik. De palingen zwemmen nu overal. Het zijn nachtjagers, dus hebben ze hun holen verlaten. Ook komen we een grote snoek tegen en grote baarzen.

Om 22.45 uur staan we weer bij de auto. Als we net klaar zijn om te vertrekken begint het weer te regenen. Net op tijd klaar. We willen in Neuenhaus nog even een Turkse wrap halen. Dat is vaste prik elk jaar. Om 23.30 uur zijn we daar. Nog net op tijd. Om middernacht sluiten ze.

Om 00.15 uur richting Almelo. Dat is nog een half uurtje rijden. Thuis nog een pilsje en de automaten spoelen. De rest kan morgen wel.

Bijgaand een film van onze nachtduik. De omstandigheden waren niet geweldig. Veel stof en donker, maar hopelijk geeft het toch een beeld van onze ervaringen.

Harry Brummelhuis

Harry Brummelhuis

Meer van Harry...

  • Paling in het Speicherbecken bij Lingen - Foto: Harry Brummelhuis
  • Grote snoek tijdens een nachtduik in het Speicherbecken - Foto: Harry Brummelhuis
  • Paling tussen de stenen in het Speicherbekcen - nachtduik - Foto: Harry Brummelhuis