duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Onder water biertjes tappen bij TODI

Gedoken op 05-05-'17 bij duikplaats TODI / be-MINE

Als ik vertel dat ik ga indoorduiken in België, kijken vrienden en collega's me niet-begrijpend aan. Bij duiken in Nederland hebben de meesten al geen beeld, laat staan bij indoorduiken. Ik vertel enthousiast wat ik op dat moment al weet en beloof een foto te sturen achteraf.

Foto's door Yoeri van Es Photography.

Duiken in een indikker

In Beringen, Belgisch Limburg, heeft TODI een oude indikker van een steenkolenmijn ingericht als groot duikbad. Een indikker is een bassin waarin het slib in het waswater van de steenkolen kon bezinken, zodat het water hergebruikt kon worden. Het bassin is 36 meter in doorsnede en tot tien meter diep. TODI heeft er decorelementen in gezet, zes miljoen liter water in laten lopen en 2.200 subtropische vissen in losgelaten. Met Duikplaats.net mochten we een kijkje komen nemen en dat wilden we natuurlijk wel!

Subtropisch indoorduikcentrum

Dit subtropisch indoorparadijs is op ruim twee uur rijden van de randstad te vinden, best te doen. Niet alleen de indikker, maar ook de rest van het mijnencomplex is bewaard gebleven en wordt ingericht voor recreatie. Het is een mooi industrieel geheel. We worden hartelijk ontvangen en besluiten eerst even een drankje en lichte lunch te nemen in de brasserie.

Daarna gaan we ons klaarmaken om te duiken! Het belooft een unieke duikervaring te worden, aldus TODI. Dit is de eerste keer dat ik de lift naar de vierde verdieping moet nemen om te kunnen duiken. Moet je duikcomputer dan ook op hoogte worden ingesteld?!

Duiken in de kroeg

De lift komt uit op een zwembadruimte met een groot rond bad. De medewerkers kunnen je helpen met je vinnen, BCD en automatenset, wat allemaal bij de duik inbegrepen is.

Met uitzicht op de terril buiten, een heuvel gemaakt van het indik-slib, duiken we het bad in. Meteen komen we bij een onderwaterdecor dat past in de geschiedenis van de omgeving: een mijngang met spoor. Vervolgens zwemmen we door de voorruit van een autowrak terwijl de vissen (Amphilophus citrinellus, citroen cichlide) nieuwsgierig naar ons komen kijken. De mannen zwemmen en stukje verder, naar een soort huisje. Als ik dichterbij kom snap ik de interesse: ze zijn de bar ingedoken. Onder water staat er een heuse bar mét taps van Cornet. Natuurlijk ga ik zelf ook even een biertje tappen en op de bar dansen!

Publiek

Tijd om de kroeg te verlaten en de rest te verkennen. Ik zwem verder en spot steeds meer vissen die overal tegen de muur 'geplakt' zitten (Pterygoplichthys gibbiceps of Zeilvin pleco). Wil is ondertussen de onderwatergrot aan het verkennen, terwijl Yoeri foto's maakt van de kids aan de andere kant van het onderwaterraam. Ze zwaaien en steken hun duim op, ze weten vast niet dat dat voor duikers omhoog betekent dus we zwaaien enthousiast terug. Ze lijken het maar wat mooi te vinden.

Na een rondje om de Griekse pilaren neem ik een pauze boven water. Sophie was er al lang uit, want ze had problemen met klaren. Maar aan de oppervlakte zwemmen vissen die naar tenen bijten en eigenlijk haar favoriet zijn. Ik ga even opwarmen onder de douche, het water van TODI is 23 graden en dat is voor mij toch wat fris in mijn eigen wetsuit van 5 mm.

Na nog een rondje duiken, de mannen doen nog twee rondjes, vinden we dat we alles uit deze duik gehaald te hebben en gaan afbouwen.

Naar huis via de brasserie

Het was een bijzondere ervaring om eens indoor te duiken en TODI heeft er een mooi decor van gemaakt waar je, gewoon in België, tussen de subtropische vissen kunt zwemmen. Nog een paar planten onder water (of boven water) zou het helemaal afmaken. Helaas mag dat niet onder water, vertelt een medewerker. Wel komen er volgende maand vissen die zichzelf kunnen opblazen, dat is dan wel weer gaaf!

Na ons laatste drankje in de brasserie besluiten we dan ook dat er niks anders op zit dan nog een keertje terugkomen voor een nieuwe unieke duikervaring met opblaasvissen.

Wendy Damman

Wendy Damman

Meer van Wendy...

  • Duiker tapt onder water een biertje in TODI - Foto: Yoeri van Es Fotografie
  • Duiker bekijkt vis vanuit autowrak in TODI - Foto: Yoeri van Es Fotografie
  • Duiker heeft toeschouwers in TODI - Foto: Yoeri van Es Fotografie
  • Duiker bekijkt vis op rots in TODI - Foto: Yoeri van Es Fotografie