duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Oog in oog met een adelaarsrog

Gedoken op 14-10-'14 bij duikplaats Salt Pier / Zoutpier (#49)

Eindelijk, tijd voor een nachtduik! Door alle drukte is het er nog niet van gekomen. Sinds vier weken woon ik voor drie maanden op Bonaire. Hier doe ik onderzoek naar de status van de koraalriffen en visbestanden rondom het eiland. Dat betekent maar één ding: duiken!

Omdat ik drie duiken per dag maak en zes dagen per week duik had ik eerder geen tijd, maar omdat mededuikers op het eiland zo razend enthousiast waren, besloot ik om toch maar een plonsje in het donker te wagen.

Nachtduik bij de Salt Pier, Bonaire

Het werd de zoutpier. We zwommen eerst richting de drop off op ongeveer 12 meter, waar we veel vissen vonden die we nog nooit eerder hadden gezien. Veel kleine vissen vonden onze lampen zeer interessant en zwommen met ons mee. In de koralen zagen we gigantische basket stars die hun eten vingen, heremiet krabjes die voorzichtig uit hun schuilplaats kwamen en papegaaivissen die naar bed gingen.

We hadden wel geluk met de timing: het was een aantal dagen na volle maan en zagen het ene mooie tafereel na het andere. Na ooggetuige van coral spawning te zijn geweest zwommen we richting de pier, waarna we besloten om al onze lichten uit te doen. De beste beslissing ooit. We zagen miljoenen lichtgevende ostracods om ons heen! Het leek wel alsof we in de melkweg zwommen, maar dan nog beter. Ostracods zijn kleine kreeftachtigen. Tot nu toe zijn er 70.000 soorten geidentificeerd en sommige daarvan zijn bioluminescent, wat betekent dat ze licht kunnen geven.

Barracuda's, tarpons en vliegende adelaarsroggen

Na een tijdje deden we onze lichten weer aan en tot onze verschrikking kwam een barracuda met vaart uit de diepte onze kant op, verblind door onze lichten zwom hij tegen ons aan. De tarpons vonden de lichten alleen maar leuk, ze aten de kleine visjes bij ons weg. Toch wel indrukwekkend, al die grote predatoren om je heen. Je voelt je ineens heel klein.

Toen we na 65 minuten terug zwommen richting het ondiepe, zag ik een adelaarsrog zwemmen. Ik wees hem aan om hem aan mijn buddies te laten zien en plotseling kwam de adelaarsrog naast me zwemmen. Hij kwam zo dichtbij dat zijn 'vleugels' me raakte. Ineens maakte hij een sprint naar boven, sprong uit het water en kwam daarna weer snel bij me.

Ik had dit gedrag nog nooit eerder gezien, dus ik besloot om hem met rust te laten. Ik zwom rustig verder in de richting van de kant waar onze auto stond en keek nog één keer over mijn schouder. Dat was toen ik de adelaarsrog met hoge snelheid mijn kant op zag komen. Ik kon net op tijd in elkaar duiken en gelukkig raakte hij daarom alleen mijn perslucht tank en niet mijn hoofd. Mijn buddies zagen het gebeuren en schrokken zich rot, het is voor ons nog steeds een raadsel waarom de adelaarsrog zich zo gedroeg.

Al met al een fantastische ervaring die ik nooit meer vergeet! Ik heb de adelaarsrog ontzettend dichtbij kunnen bekijken, wat een machtige dieren zijn het.

Foto's: Yoeri van Es

Eerder dit jaar maakte onderwaterfotograaf Yoeri van Es dit filmpje van onder meer de zoutpier tijdens duiken overdag. De zoutpier is een van de bekendste duikstekken van Bonaire en een absolute aanrader om te bezoeken tijdens je verblijf op 'diver's paradise'!

Sophie Neitzel

Sophie Neitzel

Meer van Sophie...

  • Tarpons bij de Zoutpier, Bonaire - Foto: Yoeri van Es
  • Zoutpier / Salt Pier Bonaire - Foto: Yoeri van Es
  • Zoutpier in de schemering - Foto: Yoeri van Es
  • School vis bij de Salt Pier, Bonaire - Foto: Yoeri van Es