duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Sepia's zoeken bij de Bergse Diepsluis

Gedoken op 11-05-'15 bij duikplaats Bergse Diepsluis / Oesterdam (#81)

Jan Westerink en Harry Brummelhuis zijn gisteren weer naar Zeeland geweest. Dit keer voor de sepia's. Hier hun verhaal en een link naar de foto's.

Hoera er zijn weer sepia's in Zeeland!

Op de sociale media kwamen vorige week de eerste berichten voorbij, dat er weer sepia's waren gezien in de Oosterschelde. Nu heb ik vandaag (11 mei) nog een BAPO-dag tegoed, het is mooi weer en buddy Jan is ook vrij, dus niks houdt ons tegen om naar Zeeland te gaan.

Om half acht ga ik van huis, ben om acht uur bij Jan, nog een kop koffie drinken en om 8.15 uur zijn we op weg. Om 11.00 uur zijn we bij de Bergse Diepsluis.

We zien John en Lia. Dankzij deze mensen hebben we de sepia's gevonden. Eerst legt John ons bij de auto uit hoe we er kunnen komen. Maar ons, domme Tukkers, lukt dat niet met alleen deze uitleg. We gaan naar boven om te overleggen. Toevallig zien we John en Lia ook aan de oppervlakte. Met de nieuwe aanwijzingen lukt het wel.

Zeker vier paartjes zijn bij de geplaatste stokken aanwezig. Ik maak de nodige foto's. Om niet nog meer stof te maken, ben ik wat beperkt in de mogelijkheden. We besluiten verder te gaan en het in de tweede duik opnieuw te proberen.

We zien heel wat zwevende oorkwallen en zeedruifjes, scharrelende tongetjes in het zand en Europese zeekreeften in hun holletjes. Na 80 minuten komen we weer bij de instap. Het water is zeker een meter lager want het is afgaand tij. Straks zal het nog wel lager staan.

Na van fles gewisseld te hebben en onze boterhammetjes te hebben verorberd, klimmen we weer over de dijk. Nu gaan we eerst naar het platform. Deze is mooi begroeid. Ik maak nog een foto van een kokerworm. Verder wat foto’s van de kwallen. Dan weer terug naar de sepiastokken. Nu zijn we alleen. Met minder stof is het makkelijker foto’s maken. Deze duik duurde 65 minuten.

Aan de wal blijkt, dat vele duikers de sepia's niet gevonden hebben. Wij gelukkig wel, al was het niet helemaal op eigen kracht. Maar het is uiteindelijk het resultaat dat telt, nietwaar? Het hoofddoel van onze reis is gehaald, dus de rest is bonus.

Harry Brummelhuis

Harry Brummelhuis

Meer van Harry...

  • Sepia's bij de Bergse Diepsluis / Oesterdam - mei 2015 - Foto: Harry Brummelhuis
  • Sepia's bij de Bergse Diepsluis / Oesterdam - mei 2015 - Foto: Harry Brummelhuis
  • Sepia's bij de Bergse Diepsluis / Oesterdam - mei 2015 - Foto: Harry Brummelhuis
  • Zeedahalia bij de Bergse Diepsluis / Oesterdam - mei 2015 - Foto: Harry Brummelhuis
  • Zeedahalia bij de Bergse Diepsluis / Oesterdam - mei 2015 - Foto: Harry Brummelhuis
  • Kokerworm bij de Bergse Diepsluis / Oesterdam - mei 2015 - Foto: Harry Brummelhuis