duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Steengroeves in de Ardennen

Gedoken op 24-10-'15 bij duikplaats Carrière de Lillé / Sprimont

Het is 24 oktober. De laatste zaterdag van de herfstvakantie. Na een midweek in de Hunsrück met partner en jongste dochter, die een paar dagen uit Schotland overgekomen is, nu weer vroeg op om met drie mededuikers naar België te gaan.

Duiken en eten in België

Om 6.15 uur ben ik bij Peter. Na een voorspoedige reis treffen we Jan en Paul om 9.20 uur in Sprimont bij Carrière la Lillé. Eerst inschrijven en alvast de befaamde Paves sur Pierres reserveren. Dat mag ik doen omdat ik een woordje Frans spreek.

Dan omkleden en de lange afdaling naar de steengroeve maken. Het zicht is prima. Met mijn GoPro-camera kan ik de karpers en steuren goed in beeld krijgen.

Om 12.00 uur had ik het menu besproken, dus na het fles-vullen schuiven we aan en wachten af wat komen gaat. Het duurt toch nog eventjes. De stenen, waarop de reuzenbiefstukken worden geserveerd, hebben veel tijd nodig om op te warmen. Maar dan is het genieten van een heerlijk stuk vlees.

Steur, grotten en karpers bij La Gombe

Om 14.00 uur zijn we in La Gombe. Ook daar even inschrijven. We gaan om 14.45 uur à l'eau. We komen een vliegtuig tegen, een rupsvoertuig en dan gaan Peter en ik naar het plateau op 14 meter diepte onder het ponton bij de instap. Daar zit namelijk heel veel vis. Jan en Paul willen eerst nog naar de grotten op het diepste punt (30 meter).

Op kompas bereiken we moeiteloos het plateau en we geven ons over aan de indrukwekkende taferelen die we zien. De camera loopt continu. De ene steur na de ander en heel veel karpers en ruisvoorns komen voorbij de cameralens.

Na tien minuten komen ook Jan en Paul erbij. We blijven nog 20 minuten hangen. Als we eruit gaan zijn we 66 minuten onder water geweest.

Na het omkleden nog wat drinken en dan weer richting Twente. Nog ruim drie uur rijden, daarna fles-vullen in het clubgebouw en thuis de spullen spoelen. Na een dag van 16 uur "werken" is het tijd voor een borreltje en dan naar bed.

Resultaat

Voor de statistieken:

 • Duik 649 en 650 in mijn logboek bijgeschreven.
 • 660 km gereden.
 • Maximale duikdiepte: 21,6 meter.
 • Totale duikduur: 1:56 uur.
 • In 650 duiken precies 502 uur onder water onder water geweest.
Harry Brummelhuis

Harry Brummelhuis

Meer van Harry...

 • Duiker en steur in de steengroeve La Gombe - Foto: Harry Brummelhuis
 • Duikers bij instap steengroeve Carrière de Lillé - Foto: Harry Brummelhuis
 • Duiken in Carrière de Lillé - Foto: Harry Brummelhuis
 • Duiken in La Gombe - Foto: Harry Brummelhuis
 • Volop vis bij La Gombe, veel steur - Foto: Harry Brummelhuis
 • Steuren bij duikstek La Gombe - Foto: Harry Brummelhuis