duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Oorlogswrak in het Veerse Meer

Op 29 mei 1944 loopt een Duits landingsvaartuig type MFP 920DM (gespecialiseerd in het leggen van mijnen) tijdens een missie voor de kust van Walcheren om 21.47 uur op een mijn. Het schip weet het strand te halen, vanwaar het op 12 juni 1944 versleept wordt richting scheepswerf De Schelde in Vlissingen. Tijdens het slepen over de zeearm die nu het Veerse Meer is, kapseist het landingsvaartuig en zinkt. Het wrak wordt min of meer vergeten en pas in 2004 weet de WDSR het schip te identificeren als de verloren gegane Marine Fahr Prahm 920 DM.

Inmiddels is besloten het wrak te bergen, wegens mogelijke aanwezigheid van munitie (hoewel dit volgens de WDSR hoogstwaarschijnlijk niet meer aanwezig is). Defensie is hier in november 2013 mee begonnen. Duiken op het wrak was al enige tijd niet mogelijk en zal door de berging definitief tot het verleden behoren. In dit fotoalbum vind je archiefbeelden van het wrak. Het beeldmateriaal is onder meer aangeleverd door Goofy Aqua Video.

Wil je meer informatie over dit landingsvaartuig en haar geschiedenis? Lees dan de publicatie 'Wie een kuil graaft voor een ander..." van de WDSR.