duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

De zoektocht naar de meerval

Gedoken op 02-08-'15 bij duikplaats Casteleijnsplas / Casteleynsplas

Zondag 2 augustus was het mooi weer om een duik te doen. Samen met vier andere duikers hebben we besloten om een duik te maken bij de Casteleynsplas, vlakbij Emmeloord. Voor mij was dit een compleet nieuwe plas. Rond kwart voor twaalf had iedereen zijn set opgebouwd en zijn we richting de waterkant gelopen. Dit is een andere instap dan voorheen. De oude parkeerplaats is namelijk niet meer bereikbaar en nu moet je op een andere parkeerplaats parkeren. Voor mij veranderde er niks omdat het mijn eerste keer was in deze plas.

Ik had afgesproken om te gaan duiken met Ronny. Met hem heb ik laatst ook gedoken in Ruinerwold (lees mijn verslag over de leerzame duik in Ruinerwold, mocht je het gemist hebben). Wij hadden allebei een camera bij ons en om frustraties en irritaties onder water te voorkomen, besloten wij om als buddypaar te gaan duiken. Vlak voordat wij onder water gingen, kwam mijn buddy bekende duikers tegen die net hun duik erop hadden zitten. Zij vertelden ons dat er een meerval in het water zat. We kregen de locatie waar hij zat en zijn hierdoor een andere richting op gegaan dan de andere drie duikers. De zoektocht naar de meerval kon beginnen!

Na zo'n tien minuten duiken kwamen we op de mogelijke plaats van de meerval. We begonnen onze zoektocht tussen alle takken en begroeiing. Elke mogelijke verblijfsplek van het dier werd onderzocht. Mijn buddy en ik zochten elke meter af naar het beest. De minuten tikten weg en met elke minuut werd de kans kleiner dat we hem zouden vinden...

Buurman en Buurman

Op een gegeven moment op ongeveer vier meter diepte, kwam ik een leemwand tegen. In deze leemwand zaten allemaal gaten en uit eerdere ervaringen weet ik dat dit de ideale verblijfsplek is voor rivierkreeften. Toevallig waren er meerdere kreeften thuis. Het deed me al snel denken aan Buurman en Buurman. Er zaten namelijk twee kreeften schuin naast elkaar, alsof het buurmannen van elkaar zijn. Ik vond het wel een mooi gezicht en heb hier dus een foto van gemaakt.

Om mijn buddy niet uit het oog te verliezen (we hadden ongeveer vijf à zeven meter zicht) ben ik na een mooie foto weer door gezwommen en is de zoektocht verder gegaan.

Snoek

In de takken zaten vooral veel witvisjes en af en toe een jonge snoek. De meerval die we zochten was dus nog steeds niet gevonden. Na zo'n 40 minuten en de hele kant afgespeurd te hebben, hebben we helaas geen meerval kunnen vinden. We besloten dan ook om maar weer om te keren en we hoopten dat we hem nu tegen kwamen.

Ik ging dit keer wat dieper duiken, omdat we in het ondiepe hebben gezocht naar de meerval, maar de vis helaas niet gevonden hadden. Ik hoopte dus op meer geluk in het diepere gedeelte. Al gauw spotte ik een snoek van twintig centimeter. De vis zat verstopt in het begroeide gedeelte van de plas.

Eenmaal wat foto's geschoten, kon ik mijn buddy niet meer zien. Ik wist wel in welke richting hij zwom, aangezien we terug gingen richting de instap. Ik heb even een tandje bij gezet en zag al gauw weer de dubbelset en luchtbellen van mijn buddy. Hij was nog aan het zoeken in het ondiepe, terwijl ik wat dieper dook en daar de boel onderzocht.

School met baarzen

Vlak voordat we weer terug bij de instap waren en mijn buddy en ik iets verder uit elkaar zwommen, zag ik ineens een hele school met baarzen. Het waren normaal formaat baarzen en zwommen precies tussen mijn buddy en ik in. Ik vond het wel een apart gezicht, omdat deze vissen heel snel weg zwemmen zodra je ook maar iets te dichtbij komt.

De duik zat er helaas na 60 minuten op en ook moet ik helaas mededelen dat de meerval niet gevonden is. Ik had het er nog met mijn buddy over dat het niet aan onze zoektocht lag, omdat we elke meter af zijn gegaan voor het beest. Toch was het een leuke duik omdat de plas compleet nieuw voor mij was en ik vooraf nog niet eens wist dat er meervallen leefden. De zoektocht is mislukt, maar ik wil zeker nog een keer heen om het beest wel te vinden!

Christiaan Bosma blogt regelmatig over de duiken die hij maakt. Als beginnend (onderwater)fotograaf probeert hij zoveel mogelijk onder water te zijn en mooie plaatjes te schieten. Sinds juni 2015 is hij gastblogger op Duikplaats.net. Lees meer van hem op zijn eigen website: christiaanbosma.wordpress.com!

  • Casteleynsplas (Flevoland) - Op zoek naar de meerval - Foto: Christiaan Bosma
  • Zoetwaterkreeftjes 'Buurman en Buurman' - Foto: Christiaan Bosma
  • Snoek in de begroeiing - Casteleynslas - Foto: Christiaan Bosma
  • School met baarzen - Foto: Christiaan Bosma