Een nazomers duikje bij het Goese Sas
Vorig weekend ging ik samen met mijn vriendin duiken bij het Goese Sas. Het was prachtig weer en bijna windstil, de ideale omstandigheden voor een duikje in de Oosterschelde. Op de parkeerplaats stond menig van onze zuiderburen al geparkeerd. Boven water zag het er erg goed uit: helder en weinig stroming, tijd om erin te gaan!
Na onze spullen te hebben opgebouwd en pakken aangetrokken te hebben, gingen we richting het water. Het zicht was inderdaad erg goed, meevaller! Rustig lieten we ons naar beneden zakken en zwommen we richting dieper water. Al in het ondiepe kwamen we veel leven tegen: van brokkelsterren tot blauwtipjes en galathea's. We genoten van onze duik en het fotograferen van deze kleine beestjes totdat ik plotseling omver werd gezwommen door een mededuiker. Eerst met zijn schouder, toen zijn fles en daarna een genadeklap met zijn vinnen tegen mijn camera. Ongelooflijk! Ik probeerde de duiker op onze aanwezigheid te wijzen door een zacht klopje op zijn schouder, maar ik kreeg nogmaals een vin in mijn gezicht – en bedankt!
Overal brokkelsterren
Inmiddels waren we in een grote stofwolk terecht gekomen maar we besloten ons erbij neer te leggen en rustig verder te duiken, de stroming zat er inmiddels nog flink in. Eenmaal uit de stofwolk kwamen we de eerste kreeften, bruine plooislakjes en blauwtipjes in alle maten tegen. Om de vele brokkelsterren konden we ook niet heen. Ik herinner me nog een paar jaar geleden toen ze alleen wat dieper te vinden waren – nu kom je ze al tegen als je je vinnen nog niet eens aan hebt.
Jonge sepia's
De eerste sepia was een aangename verrassing, hij bleef mooi zitten op de top van een oester en was niet schuw voor de foto. Na enkele foto's vonden we nog enkele andere jonge sepia's die wel een foto waard waren.
Geteisem met een buddylijn
Toen ik net even mijn flitsers iets bij wilde draaien werd ik plotseling opnieuw omver gezwommen en net toen ik van de schrik was bekomen, werd ik ook nog even gegrepen en meegesleurd door het kilometerslange buddylijntje tussen beide duikers, die overigens al snel uit zicht waren verdwenen. Mijn vriendin was gelukkig dicht in de buurt en kon mij en mijn camera bevrijden. Het is bizar dat beide duikers mij niet hadden gezien, zelfs terwijl het zicht nog zo'n drie tot vier meter was.
Het nut van een ellendig lange buddylijn snap ik dan ook zeker niet. Ik heb altijd gedacht dat een buddylijn voor veiligheid diende en niet voor het ophangen en in gevaar brengen van mededuikers en uiteindelijk ook jezelf en je buddy. Het was dan ook de eerste keer in mijn bijna 900 gemaakte duiken dat mij zo iets overkwam en dat twee keer in een duik. Zelfs op de duik-hotspots van Zeeland niet. Neem nou de Kerkweg in Den Osse of de Kabbelaar in Scharendijke op een drukke zomerdag in het weekend. Nee, met zes auto's bij het Goese Sas en dus ongeveer 12 duikers in het water, is er blijkbaar ruimte tekort.
Wijde mantel en naaktslakjes
Al met al hebben we nog door kunnen duiken en kwamen we een leuke soort tegen: een kleine, maar dan ook echt kleine, wijde mantel. Na ongeveer 70 minuten doken we rustig terug naar de kant en zagen we ook nog een gekraagde vlokslak, een millennium wratslak en een heremietkreeftje die zijn huisje was verloren.
Tips voor een geslaagde duik
Eenmaal aan de kant stonden onze zuiderburen al gezellig aan een grote pot bier. Even vroeg ik me af of ze nog wat zouden zeggen, maar ze hebben waarschijnlijk helemaal niets van het 'incident' meegekregen, net zoals van het prachtige onderwaterleven wat er vlak naast hen te vinden was...
Tot slot heb ik nog wat tips voor mijn collegaduikers:
- Kijk tijdens de duik regelmatig om je heen: voor, achter, boven en naast je. Hierdoor zie je niet alleen meer leven zoals de snellere vissen maar ook mede duikers die je optijd kunt ontwijken.
- Probeer tijdens de duik goed uitgetrimd boven de bodem te hangen, niet alleen om je dure uitrusting en het bodemleven te sparen maar ook om stofwolken te voorkomen.
- Als je al een buddylijn wilt gebruiken (wat vaak niet nodig is bij goed zicht), gebruik dan een lijn niet langer dan 1 - 1,5 meter zodat je niet het risico loopt verstrikt te raken met het onderwater leven of andere duikers.
- Duiken is geen wedstrijd zwemmen: op een vierkante meter is zo veel meer te zien dan de meeste mensen denken. Niet alleen verbruik je minder lucht, je ziet ook veel meer van het leven en je bent veel bewuster van je omgeving – en dus ook van mededuikers.