duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Scharendijke West / Kabbelaarsrif (#16a)

Beschreven in Grevelingen kaart 5 pdf

Deze duikplaats, net buiten de haven van Scharendijke, is zeer bekend bij duikers en er wordt hier dan ook volop gedoken. Dit komt niet in de laatste plaats vanwege de faciliteiten. Je kunt hier prima parkeren (hoewel het wel druk kan zijn), er is een snackbar, een hotel-restaurant en een duikcentrum.

Het Kabbelaarsrif onderwater

Wanneer je via de trap de dijk over gaat, zie je gelijk de lange steiger naar het water lopen. Je kunt hier op twee plaatsen te water: via het platform aan het ende van de steiger of via de stenen trap halverwege. Gebruik het platform als je (via de oppervlakte) naar het wrak van Le Serpent wilt zwemmen.

Onderwater bevinden zich een aantal objecten, die allemaal gemarkeerd zijn met boeien. De meest oostelijke boei markeert het oefenplatform, dat op ongeveer 9 meter diepte ligt. Iets westelijker liggen vervolgens de reefballs tussen 8 en 12 meter. Op de reefballs vind je veel noordzeekrabben en vaak een aantal steenbolken. De volgende twee boeien markeren de kleine duikwrakjes: de Zeehond en de Rat.

Het zicht kan sterk variëren op deze duiklocatie, wat mogelijkerwijs te maken heeft met de stroming die die spuisluis in de Brouwersdam veroorzaakt. Desondanks is dit een duikstek die voor alle duikers geschikt is. Opvallend is het grote aantal zeesterren dat je hier tegenkomt. Bij stekken meer naar het oosten, zoals de Kerkweg, zie je deze amper.

Route en parkeren

Vanaf de doorgaande weg door Scharendijke (de Elkerzeeseweg) ga je de straat Baken in. Dit is vanaf de N57 de eerste afslag het dorp in. Je rijdt dan direct onderaan de dijk richting de haven. Aan het eind van de straat, ga je omhoog en draai je Haven Kloosternol op.

Hier kun je langs de haven parkeren. Van april tot en met oktober is het betaald parkeren. Let op dat de parkeerplaatsen voor en achter het hotel/duikcentrum uitsluitend bestemd zijn voor hun gasten.

Afbeeldingen

Bekijk alle foto's van deze duiklocatie...

Artikelen

Duikverslagen

Video's bij deze duikplaats

Bekijk alle video's van deze duikstek...

Meer nieuws

Dichtsbijzijnde plaats: Scharendijke (Zeeland, NL)