duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Scharendijke duikwrakjes / Zeehond en de Rat

Nadat het wrak van le Serpent wat dieper was komen te liggen dan eigenlijk gepland, besloot Stichting Kunstrif Zeeland dat er ook voor de minder ervaren duikers duikwrakjes moesten komen. Op 12 december 2011 werden dan ook de Zeehond en de Rat afgezonken.

Wrakjes geschikt voor beginners

Beide duikwrakjes liggen op dieptes die voor beginners prima te doen zijn en zijn gemarkeerd met een boei. Het meest westelijke wrak is die van de Rat (een casco van 14 meter lang), die met de boeg richting oost-noord-oost ligt en te vinden is op een diepte van maximaal 12 meter. Aan de stuurboordzijde van de boeg staat een webcampaal, maar deze werkt helaas niet meer. Het wrak is leuk begroeid met zakpijpen en over de reling balanceren vaak wat krabbetjes.

De Zeehond is een schip van 10 meter lang dat op maximaal 9 meter diepte ligt. De boeg wijst naar het noord-oosten. Ook dit wrak is aardig begroeid geraakt en aan boord vind je onder meer krabbetjes en botervisjes.

Onderwaternavigatie

Wil je zeker weten dat je bij de wrakjes uitkomt, zwem dan via de oppervlakte naar een van de boeien en daal langs de ketting af. Peil voordat je onder gaat de volgende boei aan. Van de spiegel (achterkant) van de Rat, is het vrijwel pal oostelijk naar de boeg van de Zeehond. De Rat ligt op het stenen bed waar le Serpent op moest komen te liggen. Zwem je van hier naar de Zeehond en kom je bij de reefballs van het Kabbelaarsrif uit, dan ben je te ver.

Let op: direct westelijk van de Rat begint het visgebied, hier mag niet gedoken worden.

Leren wrakduiken?

Wil je meer weten over het veilig beduiken van een wrak? Doe dan een wrakduik-specialty of een begeleide duik op een van de wrakken. Voor meer informatie ga je naar Wrakduiken in Scharendijke.

Route en parkeren

Vanaf de doorgaande weg door Scharendijke (de Elkerzeeseweg) ga je de straat Baken in. Dit is vanaf de N57 de eerste afslag het dorp in. Je rijdt dan direct onderaan de dijk richting de haven. Aan het eind van de straat, ga je omhoog en draai je Haven Kloosternol op.

Hier kun je langs de haven parkeren. Van april tot en met oktober is het betaald parkeren. Let op dat de parkeerplaatsen voor en achter het hotel/duikcentrum uitsluitend bestemd zijn voor hun gasten.

Je kan te water vanaf de steiger bij het Kabbelaarsrif. Vanaf het platform zwem je makkelijk richting de wrakjes. Let op je luchtvoorraad wanneer je hier al onderwater gaat.

Afbeeldingen

Duikverslagen

Video's bij deze duikplaats

Bekijk alle video's van deze duikstek...

Dichtsbijzijnde plaats: Scharendijke (Zeeland, NL)