duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Duikwrak le Serpent

Het wrak van le Serpent lag al jaren in de Oosterschelde bij Schelphoek, een voormalige werkhaven. Het schip, inmiddels niet meer dan een betonnen casco, was helemaal overgroeid met oesters en werd zo nu en dan bezocht door een duiker. Een consortium van duikgerelateerde bedrijven bedacht het plan om dit wrak schoon te maken en af te zinken in de Grevelingen, om een nieuwe attractie te creëren voor duikers van alle ervaringsniveau's.

Na alle werkzaamheden en het verplaatsen van de casco naar de Grevelingen, werd le Serpent op 8 juli 2011 afgezonken achter het Kabbelaarsrif. Hier was op 12 meter diepte een stenen bed gelegd, waar het schip op moest komen liggen. Na het afzinken gleed het wrak echter een heel stuk door naar een diepte van ongeveer 30 meter.

Door de diepe ligging is het wrak niet meer geschikt voor de beginnende duiker en neemt het leven aan boord maar langzaam toe. Wel is er inmiddels een aantal keer een zeehond gezien op het schip. Le Serpent is 60 meter lang en ligt op maximaal 29 meter diepte. Het dek begint op 21 meter (bij de boeg). Het schip ligt richting het noord-oosten.

Eisen voor de veiligheid van duikers

Het duiken op Le Serpent mag alleen als je binnen de brevetdoelstellingen van je duikorganisatie duikt. Vanwege het ontbreken van daglicht en het vaak slechte zicht raden wij alleen ervaren duikers aan op Le Serpent te duiken!

Naar aanleiding van een tragisch duikongeval waarbij twee duikers zijn omgekomen in het ruim van het wrak, heeft Staatsbosbeheer (sinds 1 januari 2018 de eigenaar en beheerder van de drie scheepswrakken in de Grevelingen) besloten veiliger te maken door de donkere ruimtes in he voor- en achterruim permanent af te sluiten. Eveneens is er een nieuwe gidslijn in het ruim aangepast en verlengd. Deze nieuwe lijn is gekoppeld aan de nieuwe gidslijn die op het dek aan bakboordzijde is aangebracht.

Advies m.b.t. duikroute

Om je duiktijd maximaal te benutten, raden wij aan om vanaf de steiger aan de oppervlakte naar de één van de boeien te zwemmen die de ligging van de boeg en achtersteven markeren. Langs de boeilijn kun je afdalen naar het schip, waarna je onderaan de lijn je reel kunt bevestigen. Een andere mogelijkheid is om de reel aan bakboordzijde van het schip aan de railing te bevestigen. Deze railing loopt over de gehele lengte van het schip.

Aan het einde van je duik kun je op vijf meter diepte aan de 'deco-stang' je veiligheidsstop maken.

Het gebied rond Le Serpent wordt vaak door zowel duikers als vissers gebruikt. Om die reden is er een duikvrije zone ingesteld, zodat duikers niet door het visgebied van beroepsvissers zwemmen. Houd daar s.v.p. rekening mee en blijf van de visnetten af! Wil je meer weten over de afspraken m.b.t. de duikvrije zone? Lees dan hier het artikel in het Onderwatersport Magazine.

Overige tips en wetenswaardigheden

  • Een goede voorbereiding begint met het checken van je duikplek.
  • Zorg voor een goede duikplanning: op welke bardruk ga je minimaal aan de opstijging beginnen? Denk ook aan je luchtverbruik, je routeplan, etcetera.
  • Neem per buddypaar tenminste één back-up lamp mee.
  • Weet hoe je de verlichting van je duikcomputer kunt aanzetten, dit is onderdeel van je veiligheidscheck.
  • De duiktijd vanaf de steiger naar het schip is ongeveer 7 minuten.
  • Koers vanaf de steiger: 330°.
  • De achterkant van het schip is vrij smal en lijkt daardoor op de voorkant. Vergis je hier niet in!
  • Duikers die het schip uitgaan hebben voorrang op duikers die het schip ingaan.
  • Houdt de duiksteiger zoveel mogelijk vrij, vooral het laatste deel waar duikers het water ingaan en uitkomen.
  • Er is al meerdere keren een zeehond in en rond Le Serpent gesignaleerd. Wees je hier bewust van en schrik niet als je een zeehond tegenkomt!

Meer informatie vind je op de site van Stichting Kunstrif Zeeland.

Leren wrakduiken?

Wil je meer weten over het veilig beduiken van een wrak? Doe dan een wrakduik-specialty of een begeleide duik op een van de wrakken. Voor meer informatie ga je naar Wrakduiken in Scharendijke.

Afbeeldingen

Bekijk alle foto's van deze duiklocatie...

Artikelen

Duikverslagen

Video's bij deze duikplaats

Bekijk alle video's van deze duikstek...

Meer nieuws

Dichtsbijzijnde plaats: Scharendijke (Zeeland, NL)