Duiken in het donker
Het wrak van Le Serpent ligt sinds 8 juli 2011 stevig op de bodem van de Grevelingen, even verderop van de reefballs van het Kabbelaarsrif. Het was de bedoeling dat het wrak ook toegankelijk zou worden voor beginnende duikers, maar doordat het tijdens of direct na het afzinken is gaan glijden en terecht kwam op een diepte van zo'n 29 meter, is het nu alleen toegankelijk voor de gevorderde duiker: het dek begint pas op 22 meter.
Wrakduiken in Scharendijke
Met de duikschool komen we hier dan ook niet heel vaak. Voor duikers met het eerste brevet is het geen optie, omdat zij niet dieper mogen duiken dan 18 meter. En de meeste mensen die een begeleide duik boeken, hebben eveneens nog niet voldoende ervaring om hier naar toe mee te kunnen. Desondanks komen er zo nu en dan toch duikers langs die hier naar toe willen en kunnen. Voor ons natuurlijk een leuke gelegenheid om weer eens op het wrak te kijken.
Dit keer doken we op een wat wisselvallige dag naar Le Serpent. 's Ochtends hadden we met dezelfde mensen al een duik gemaakt bij de Kerkweg, dus we wisten met wat voor duikers we op pad gingen. Parkeerruimte was er genoeg op Haven Kloosternol en we konden zonder moeite aan de slag met het opbouwen van de sets. Bij een duik als deze is de buddycheck extra belangrijk. Laat je niet verleiden tot een routinematige controle, want je zal toch maar iets vergeten zijn. Dan is het vanaf de boei waar je wilt afdalen weer een heel stuk terug zwemmen en lopen naar de auto.
Een wrak in het donker
Na alle checks en laatste uitleg liepen we de dijk over, de steiger op en naar het platform. Vanaf hier zwommen we naar de boeien die het wrak markeren. Je kan natuurlijk ook via de bodem naar Le Serpent, maar met een standaard tien-liter fles met gewone perslucht, is dat toch niet zo handig. En er zijn genoeg verhalen bekend van mensen die dan toch het duikwrak weten te missen.
We daalden af via de meest oostelijke boei. Deze is vastgemaakt aan de boeg van het betonnen wrak. Langzaam verdwijnt het daglicht naarmate je dieper afdaalt en het wordt merkbaar kouder. Op 22 meter is het zelfs in juli nog maar 11 graden! Het dek van Le Serpent doemt altijd in een keer op. Let op dat je niet te hard naar beneden gaat en ineens moet afremmen. Hierdoor heb je de kans dat je stof doet opwaaien, wat het zicht niet ten goede komt.
Alsof het een nachtduik betreft, zwem je met alleen het licht van je lamp over het dek van het schip. Het is toch wel opletten waar je bent, want als je langs de reling gaat, zijn de contouren van de laadruimtes vaak al niet meer te zien, het zicht is erg beperkt. Inmiddels ligt er een flinke laag sediment op het wrak, wat betekent dat je moet blijven oppassen om geen stofmaker te worden. Ondanks de diepte, zie je hier en daar wat beginnende zakpijpjes. Gaat het wrak dan toch nog een keer overgroeid worden? Opvallend zijn de twee dode visjes (haring?) die halverwege op het dek liggen. Slachtoffers van een zeehond? Deze zijn hier al meerdere keren op gezien door duikers. Op zich al een spannende gedachte: hoe zou jij reageren als je er eentje uit het niets onderwater zou tegen komen?
Kijkje in de stuurhut
We zwemmen via de stuurboordzijde naar achteren en loeren even naar binnen bij de stuurhut. Vervolgens zwemmen we achterom en gaan omhoog naar het dak van de kajuit. Ook hier zit een gat waardoor je naar binnen zou kunnen gaan. De stuurhut is overigens makkelijk in te komen en belangrijker, je vindt ook eenvoudig je weg weer naar buiten. Door de verschillende openingen kan je je prima oriënteren.
We vervolgen onze weg langs bakboord naar de boeg. Ik leid mijn buddy over de randen van laadruimtes. Vanaf de bovenkant lijken dit oneindig diepe zwarte gaten. Hoewel de bodem maar zes meter lager zit, is deze niet te zien. Niet voor niets wordt een reel ten zeerste aanbevolen wanneer je het wrak penetreert! Bij de boeg laten we ons nog even een stukje zakken langs de buitekant van het schip. Zo krijg je een goed beeld van de grootte van Le Serpent. 60 meter lang en zes meter hoog is best groot.
Na zo'n 25 minuten stijgen we weer op langs de ketting van de boei en doen op vijf meter diepte een veiligheidsstop. Na 30 minuten zijn we na een prima duik weer aan de oppervlakte. De maximale duikdiepte was 23,5 meter, waar het nog maar 10 graden Celsius was. Snel terug naar de auto en op naar de koffie!
Leren wrakduiken?
Wil je meer weten over het veilig beduiken van een wrak? Doe dan een wrakduik-specialty of een begeleide duik op een van de wrakken. Voor meer informatie ga je naar Wrakduiken in Scharendijke.