duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Fris duikje in het Veerse Meer

Gedoken op 06-02-'14 bij duikplaats Veerse Dam / Veerse Gatdam (#86)

Op donderdag zes februari was het weer eens tijd om een fris duikje te maken in het Veerse Meer. Yoeri en ik gingen dit keer met de auto; er stond een stralend zonnetje en koud was het absoluut niet. Eenmaal op de stek bij de Veerse Dam aangekomen, betrok het weer: het werd koud, begon hard te waaien en de lucht werd erg donker.

Koud maar mooi

We besloten om ons toch maar om te kleden want lang zouden we toch niet duiken, Yoeri was immers vergeten zijn flessen te vullen en had maar 100 bar in zijn dubbelset. De mensen in passerende auto's stonden wel even raar te kijken hoe ik in mijn bikini naast de auto mijn natpak aan stond te trekken, brrr! Eenmaal onder water was het zicht boven verwachting goed. Het was heerlijk om rond te zweven en de prachtige onderwaterwereld zelf te ontdekken.

Onderweg kwamen we erg veel Noordelijke knuppelslakjes met eitjes tegen, zag ik mijn eerste wandelende geraamtes (spookkreeftjes) die overigens erg fascinerend plankton 'stonden' te vangen en gingen we een kijkje nemen bij de fuiken. Best spannend om langs zulke grote fuiken te duiken, maar gelukkig was het zicht erg goed waardoor ik Yoeri niet kwijtraakte.

Dubbel gevoel bij fuiken

In de fuiken vonden we zeedonderpadden, twee ontzettend grote botten en wat palingen. Toch wel een dubbel gevoel als je deze prachtige vissen opgesloten in een net aantreft. Na 50 minuten was het dan tijd om weer naar boven te gaan. Een heel gevecht om in de golven en krachtige wind terug te zwemmen en je vinnen uit te trekken, maar ik ben weer een ervaring rijker.

Tijdens het afbouwen ging het ook nog eens regenen, niet heel lekker om in zulk weer je natpak uit te trekken, terwijl het buiten aanvoelt als drie graden! Ondanks de barre weersomstandigheden vonden we het toch een geslaagde duik: veel gezien en we hebben het niet koud gehad - onder water dan.

Sophie Neitzel

Sophie Neitzel

Meer van Sophie...

  • Noordelijke knuppelslak Veerse Meer - Foto: Yoeri van Es
  • Spookkreeftje Veerse Meer - Foto: Yoeri van Es