Het onverwachte
Gastblogger Christiaan was onlangs een weekend lang duiken in Zeeland en schreef per duik een duikverslag. Dit is de eerste duik in deze serie.
Duikweekend in Zeeland
Zondag 16 augustus stonden er twee bootduiken gepland met de duikschool waar ik aangesloten ben. Mijn buddy en ik besloten er een duikweekend in Zeeland van te maken. We waren al vroeg onderweg naar Zoetersbout om de eerste duik te maken. Onder water waren de krab en kreeft weer goed vertegenwoordigd, maar ik kwam ook iets onverwachts tegen!
Stromingsduik bij Bruinisse
Na een rit van ongeveer twee uur waren we aangekomen bij Zoetersbout, vlakbij Bruinisse. Voor onze 'Advanced Open Water' hebben wij hier onze stromingsduik gedaan. We vonden het een mooie duikstek en het is ideaal voor beginnende Oosterschelde-duikers.
Toen we eenmaal onze set hadden opgebouwd, zijn we de dijk over geklommen en te water gegaan. We zijn rechts gegaan en de heenweg zijn we rond zes tot acht meter gebleven. Op die diepte kwamen we al weer allerlei krabben en vissen tegen. Ook de grondels waren duidelijk aanwezig.
Hooiwagenkrab
We waren al ongeveer tien minuten onder water en ik had wat foto's van krabben en grondels gemaakt. Ik spotte een hooiwagenkrab. De krab zat niet heel goed gecamoufleerd, want snelle duikers zullen hem gauw over het hoofd zien. Ik heb van de krab een foto gemaakt, waarop je heel duidelijk de poten van het beest kan zien.
Mijn buddy wilde weer verder en na een mooie foto ben ik dus weer verder gegaan.
Jonge sepia
Inmiddels hadden we al zo'n twintig minuten gedoken toen er iets op mij af kwam zwemmen. Ik kon het eerst niet plaatsen en vond het ook een raar beestje, maar ik wilde het sowieso vastleggen op mijn camera! Ik maakte wat foto's en ineens bedacht ik mij dat het een sepiola of sepia moest zijn. In eerste instantie dacht ik dat het een sepiola was, maar boven water heb ik andere duikers gevraagd en die bevestigden dat het een jonge sepia was!
Ik had nooit verwacht rond dit seizoen nog een sepia tegen te komen. In het voorjaar komen ze massaal naar Zeeland om te paren. Tijdens het Pinksterweekend (lees mijn blog over het andere Zeeland-weekend) ben ik ze helaas niet tegengekomen en toen had ik de moed al opgegeven voor dit jaar.
Slang op de terugweg
Kort na de sepia besloten we om terug te zwemmen richting de instapplaats. We doken nu op ongeveer drie meter diepte en het zicht was hier matig.
Halverwege de terugweg kwam ik een vreemde slang tegen. Het was een hele dunne slang en wist niet wat het was. Weer maakte ik een paar foto's zodat ik later kon terugkijken wat het was. Ik deed wat onderzoek en het bleek een grote zeenaald te zijn. Het is een slangachtige vis die tot wel 50 cm kan worden.
Op de foto zie je bovenaan in het midden het lichaam van de vis. De vis heeft een donkere kleur met lichtere ringen er tussen. Ongeveer in het midden van de foto zie je het kleine kopje van de vis.
Goed begin
Op de terugweg kwamen we ook nog een grote kwal tegen. De kwal, of lampenkapje (zo heet de kwal), zwom rustig met de stroming mee door het water.
Na een foto zijn we door gezwommen na de uitstap, en zat onze eerste duik er weer op. Het was een mooie Oosterschelde-duik en het weekend begon goed door een sepia te zien! Mijn duikweekend kon in ieder geval al niet meer stuk!
Christiaan Bosma blogt regelmatig over de duiken die hij maakt. Als beginnend (onderwater)fotograaf probeert hij zoveel mogelijk onder water te zijn en mooie plaatjes te schieten. Sinds juni 2015 is hij gastblogger op Duikplaats.net. Lees meer van hem op zijn eigen website: christiaanbosma.wordpress.com!