duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Zoetersbout / Zijpe (#26)

Beschreven in Oosterschelde kaart 15 pdf

Zoetersbout is een duikplek aan de Oosterschelde vlakbij het plaatsje Bruinisse. Je kan hier duiken buiten de kentering. De plek ligt namelijk aan het einde van een doodlopende zijtak van de Oosterschelde. Bij het te water gaan kun je kiezen om links of rechts af te gaan. Links ligt op negen meter een sepiatent, iets dieper op 15 meter tref je sepiarekken aan. De plek is voorzien van een trap die het water in loopt, wat handig is bij hoog of laag water.

Naast anemonen, zakpijpen, oesters, zee-appels, zeesterren, kreeften, zeedruif, krab, grondels en hooiwagenkrabben vind je hier ook veel slakjes. Tot halverwege oktober zijn deze beestjes in veel verschillende soorten waar te nemen. Aan het eind van de zomer van 2012 werd hier regelmatig een zeepaardje gezien.

Zoetersbout is te bereiken via de Zijpseweg of de Zuidweg. Let in de winter op voor je persoonlijke eigendommen, er zijn auto-inbrekers actief. In de zomer minder want dan is het drukker bij de duikstek.

Afbeeldingen

Bekijk alle foto's van deze duiklocatie...

Duikverslagen

Video's bij deze duikplaats

Bekijk alle video's van deze duikstek...

Meer nieuws

Dichtsbijzijnde plaats: Bruinisse (Zeeland, NL)

Getijde-informatie

Correctie t.o.v. Zierikzee
Hoogwater -30 min. / Laagwater -15 min.

Let op: deze getijvoorspellingen zijn overgenomen van Rijkswaterstaat (dienst Hydro Meteo) en geven de kenteringen weer van het genoemde referentiepunt. De uitkomst na gebruik van de herleidingstabel geeft een indicatie voor de kentering, maar is niet altijd exact.

De correcties zijn afgeleid van sportduikervaringen. Getijden laten zich o.a. beïnvloeden door meteorologische omstandigheden, het tijdstip van de daadwerkelijke kentering kan daarom anders zijn dan voorspeld. Eigen waarnemingen voor de duik zijn van groot belang.