duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Praktijkopdrachten onderwaterbiologie in Zeeland

Gedoken op 12-05-'17 bij duikplaats Bergse Diepsluis / Oesterdam (#81)

Op vrijdag ben ik met buddy Brian al op tijd op weg naar de Bergse Diepsluis. Hopelijk zien we er sepia’s. Het is voor een aantal van ons ook het praktijkweekend “onderwaterbiologie”. Ik heb zelf twee theorielessen mogen geven.

Het is lekker rustig op de parkeerplaats, zo tegen het middaguur. Op de plas ervoor ook veel watervogels. Tegenwoordig heb ik daar ook veel belangstelling voor. Een hobby die ik met met mijn vrouw kan delen. Maar nu even niet. Onder water is het op de diepte van de sepiastokken erg stoffig. Hoe zou dat nu komen? We hebben ook geen sepia’s gezien.

Nachtduik 't Koepeltje

Na de duik naar ons huisje in Renesse. Even wat eten. Om 21.00 uur willen we bij het Koepeltje zijn. Het schemert dan al. We wachten nog even tot het donker is. Behalve de acht personen van ons clubje is er niemand. Het is een stukje lopen om de haven heen. Brian moet ook nog een navigatieopdracht doen. Dat komt goed uit.

Na de duik inventariseren wat we gezien hebben. De cursisten moeten de biologieopdracht nog nabespreken. De sepiola’s spraken het meest tot de verbeelding. Maar ze moeten ook uit kunnen leggen waarom ze in het wier ook de groene wierslak tegengekomen waren.

Zeelandbrug en Den Osse

De volgende dag staan de Zeelandbrug en Den Osse Haven op het programma. De laatstgenoemde vooral omdat het bij de Kerkweg erg druk was.

Zaterdagavond uit eten en daarna nog even een drankje. Op zondag zijn Brian en ik de enige die ter afsluiting nog een duikje maken bij Zoetersbout. De lastige in- en uitstap bij laag water nemen we maar voor lief. Ik laat het aan de verantwoordelijke instructeur over om de opdrachten biologie te beoordelen.

Het bijgaande filmpje laat een selectie zien van het onderwaterleven dat we tegengekomen zijn.

Harry Brummelhuis

Harry Brummelhuis

Meer van Harry...

  • Sepiola bij het Koepeltje, Scharendijke - Foto: Harry Brummelhuis
  • Dodemansduim op de pijler van de Zeelandbrug - Foto: Harry Brummelhuis