duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Zeelandbrug / Pijlers Zeelandbrug (#32)

Beschreven in Oosterschelde kaart 18 pdf

Van 1 juli t/m 5 juli is de duikplek niet toegankelijk. Van 10 juni t/m 5 juli wordt er aan de pijlers 3 t/m 8 gewerkt, waar een permanent duikverbod geldt. Van 1 juli t/m 28 juli wordt er aan de pijler op de parkeerplaats gewerkt, waardoor er minder parkeerruimte is.

De duikplaats aan de noordkant van de Zeelandbrug, bij de eerste twee pijlers in het water, is een van de bekendste en meest beduikte duikstekken van Nederland. Je kan hier goed duiken rond zowel de laag- als hoogwaterkentering. Bij laagwater wil het zicht echter nog wel eens tegenvallen. In dat geval kan je beter iets langer voor of na de kentering duiken.

De bekendste attractie bij de Zeelandbrug zijn de sepiatentjes van het Sepiaproject. Elk jaar plaatsen vrijwilligers 'tentjes' van takken (oorspronkelijk twijgen van wilgen) waar de zeekatten en pijlinktvissen hun eitjes op afzetten. Dit is een fantastisch jaarlijks schouwspel dat zich afspeelt tussen begin mei en eind juni.

Langs de kant is het onderwaterlandschap uitbundig begroeid. Iets dieper stuit je snel op grote stenen blokken. Ter hoogte van de brug vind je hier regelmatig baarzen of harders. Eveneens maak je goede kans rolkreeftjes (Galathea), kreeften, zeedonderpadden en snotolf tegen te komen. Bij de Zeelandbrug worden ook diverse soorten naaktslakjes gespot.

De eerste pijler is mooi begroeid. Bij hoogwater is het bij de onderkant zo'n zeven meter diep. Rond de pijler, zeker aan de bovenkant, zitten vaak groepen harders en baarzen.

Te water bij de Zeelandbrug

Je kan bij de Zeelandbrug op twee plekken te water. Bij de oude instap onder brug, staat een leuning op de dijk die overgaat in een dik touw. Je kan hierlangs over de basaltblokken het water in lopen. Het kan vrij glad zijn, dus doe voorzichtig. Doe je vinnen pas in het water aan.

Een aantal jaren geleden is er westelijk van de brug een mooie duiktrap gemaakt. Let bij drukte goed op dat je de trap vrijhoudt. Ga niet op de trap uitgebreid je uitrusting in orde maken, maar doe dit in het water. Zorg dat er altijd duikers langs kunnen.

Driftduiken

Bij de Zeelandbrug kun je prima driftduiken maken. Hiervoor ga je bij op- of afgaand water te water en laat je je meevoeren richting de eerste pijler. Veel duikers lopen bij opkomend water een stuk naar het westen (richting duikplaats Halverweg). Hier vind je een touw dat je kan gebruiken om te water te gaan. Eveneens staan hier vaak sepiatentjes.

Bij afgaand water kan je het beste oostelijk van de brug te water gaan en loop je eerst een stuk over de dijk richting duikplaats De Val.

Route en parkeren

Vanaf de N256 (de weg over de Zeelandbrug) ga je bij de stoplichten bij Zierikzee westelijk naar de Julianastraat. Bij de rotonde vervolg je je weg op de Julianastraat (eerste afslag). De weg buigt verderop af naar links en gaat hier over in het Groene Weegje. Blijf de weg volgen. Bij de volgende bocht naar links, gaat de weg over in de Straatweg. Deze blijf je volgen tot het einde. Halverwege gaat deze weg over in een smallere straat, die je in zuidelijke richting naar de Oosterschelde voert, langs een aantal campings. Aan het einde ga je naar rechts de Galgelaan op. Hier kan je vervolgens naast de N256 rechtsaf naar beneden en kom je bij het parkeerterrein aan de voet van de brug.

Let op: parkeer alleen in de vakken! Bij parkeercontroles zullen auto's die in de berm staan bekeurd worden. Dit omdat er te allen tijde ruimte moet zijn voor hulpdiensten.

Afbeeldingen

Bekijk alle foto's van deze duiklocatie...

Artikelen

Duikverslagen

Gerelateerde fotoalbums

Video's bij deze duikplaats

Bekijk alle video's van deze duikstek...

Meer nieuws

Dichtsbijzijnde plaats: Zierikzee (Zeeland, NL)

Getijde-informatie

Correctie t.o.v. Zierikzee
Hoogwater -45 min. / Laagwater -25 min.

Correctie t.o.v. Stavenisse
Hoogwater -50 min. / Laagwater -33 min.

Getijvoorspellingen Stavenisse

Klik hier voor meer voorspellingen

Let op: deze getijvoorspellingen zijn overgenomen van Rijkswaterstaat (dienst Hydro Meteo) en geven de kenteringen weer van het genoemde referentiepunt. De uitkomst na gebruik van de herleidingstabel geeft een indicatie voor de kentering, maar is niet altijd exact.

De correcties zijn afgeleid van sportduikervaringen. Getijden laten zich o.a. beïnvloeden door meteorologische omstandigheden, het tijdstip van de daadwerkelijke kentering kan daarom anders zijn dan voorspeld. Eigen waarnemingen voor de duik zijn van groot belang.