duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Afgesloten duikplaatsen in 2015

Gepubliceerd op

Ook dit jaar wordt er weer volop gewerkt aan het verstevigen van dijktrajecten in Zeeland. Tijdens de werkzaamheden zijn de regels simpel: waar aan een dijk gewerkt wordt, is duiken vanwege de veiligheid verboden.

In de volgende dijktrajecten zijn in 2015 duikplaatsen afgesloten:

  • Roompot
  • Sint-Annaland
  • Zuidhoek Zierikzee

Roompot

In het dijktraject Roompot is één duiklocatie afgesloten van 1 februari tot 1 juni 2015:

Sint-Annaland

In het dijktraject Sint-Annaland ligt één duiklocatie die afgesloten is van 1 april tot 1 juni 2015:

Let op: na 1 juni werken we nog aan de dijk richting het westen. Duikers mogen dus niet deze kant op zwemmen!

Zuidhoek Zierikzee

In het werkgebied liggen drie duiklocaties:

Duiklocaties 31 en 33

Duiklocaties 31 – De Val en 33 – Kurkenol zijn afgesloten van 1 maart tot 1 november. Omdat we op deze locaties aan de dijk werken, is het te gevaarlijk om hier te duiken.

Duiklocatie 32 en WK Onderwaterfotografie

Van vrijdag 22 mei tot en met zondag 24 mei 2015 vindt het WK Onderwaterfotografie plaats. Een mooi evenement waaraan circa 100 duikers uit 20 verschillende landen aan meedoen. Een van de duiklocaties die hiervoor mogelijk benut wordt, is duiklocatie 32 – Pijlers Zeelandbrug. Speciaal voor het WK heeft projectbureau Zeeweringen haar planning aangepast.

Duiklocatie 32 - Pijlers Zeelandbrug

Voor de toegankelijkheid van duiklocatie 32 – Pijlers Zeelandbrug geldt het volgende:

  • De duiklocatie is open tot en met 29 maart.
  • Van 30 maart tot en met 21 mei is deze duiklocatie alleen op zaterdag, zondag en op feestdagen toegankelijk. Dit geldt ook voor het naastgelegen parkeerterrein. Duikers moeten in die periode extra alert zijn. Met name als ze richting het havenkanaal zwemmen, omdat er dan wel vanaf dijkpaal 228 aan de dijk gewerkt wordt. Verder kan er ook gewerkt worden aan de havendam bij Haven de Val. Het is gevaarlijk om het werkgebied te betreden of er dichtbij te komen. Ook in het weekend ligt er namelijk materiaal (zoals losse stenen) en staat er materieel op de dijk.
  • Van vrijdag 22 mei tot en met zondag 24 mei 2015 vindt het WK Onderwaterfotografie plaats. Het hangt van de weersomstandigheden af of voor deze duiklocatie wordt gekozen. Als deze locatie als wedstrijdlocatie voor het kampioenschap wordt gebruikt, dan is de duikplaats van 22 tot en met 24 mei niet toegankelijk voor andere duikers. De wedstrijdlocaties worden donderdagavond 21 mei via de sociale media accounts van de NOB bekendgemaakt.
  • 25 mei (Tweede Pinksterdag) is de laatste dag voor de tijdelijke afsluiting dat hier gedoken mag worden. Vanaf 26 mei tot 1 november is deze locatie afgesloten, evenals het parkeerterrein.

Waarom een duikverbod?

Duiken waar gewerkt wordt, is gevaarlijk. We zetten namelijk veel groot materieel in en er liggen grote hoeveelheden zand, grond, betonzuilen en asfalt op de dijk. Ook het water rondom de dijken is niet veilig. Veel breuksteen wordt per schip aangevoerd. Soms lossen we dit in onderwaterdepots. Dit is levensgevaarlijk voor duikers. Bovendien kan het water troebel worden door de werkzaamheden, wat het zicht van duikers beperkt.

In het weekend

Ook in de weekenden is duiken in het werkgebied verboden. Soms werkt de aannemer ook op zaterdag. Of er gewerkt wordt, is niet altijd te zien. Zo kan het gebeuren dat breuksteen wordt aangevoerd en in een onderwaterdepot wordt gestort, terwijl de kranen in het dijkvak onbemand zijn.

Bron: Zeeweringen.nl

Projectbureau Zeeweringen

zeeweringen.nl