duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Het Grasbroek als alternatief voor clubplas Leemslagenplas

Gedoken op 02-06-'17 bij duikplaats Het Grasbroek / Bornerbroek

Het is begin juni. Op vrijdagavond hebben we onze wekelijkse clubduik. Onze eigen plas Leemslagenplas is op dit moment niet geschikt voor opleidingsduiken. Pas onder de tien meter is het zicht acceptabel. Daarboven zie je letterlijk geen hand voor ogen.
Vandaar dat we uitwijken naar Bornerbroek, naar het Grasbroek. Je moet daar entree betalen en we zijn ook niet de enige duikers. Duikclubs uit de omgeving duiken daar ook. Twee van deze clubs hebben zelfs een onderwaterhuis in beheer. Leuk om een keer dat huis te bezoeken. Ik heb daar al een keer een verslag over geschreven met bijbehorende film.

Visjes kijken

Maar vanavond niet. Ik duik met Martin. We gaan visjes kijken. Eerst maar eens naar het motorjacht op zes meter diepte. Daar zit elk voorjaar een snoekbaars die zijn eitjes bewaakt. Op weg daarheen zie we al veel zwartbekgrondels. Een soort die hier eigenlijk niet thuishoort, maar zich in deze plas sterk uitbreidt. Aalscholvers zie je tegenwoordig ook steeds meer. Eén van de redenen is dat er zoveel zwartbekgrondels zijn en ze dus vlot aan voedsel kunnen komen.

Ik heb weleens een aalscholver gezien op vier meter diepte onder water. Hij schiet vooruit door het water. Ook op het jacht zitten veel grondels. En ja hoor, de snoekbaars is er ook. Vandaar af verder naar de containers en de kleine dropoff. Vaak zie je daar snoeken, maar vandaag niet.

Terug naar de kant. In het riet een snoek en ook heel veel piepkleine voorntjes. Zilverwit glinsteren deze voorntjes in het licht van de lamp. Dan nog een snoek. Martin gebaart dat hij naar boven gaat. Ik volg hem. Dan blijkt waarom. Hij roept zijn twee jonge zoontjes, die iets verderop aan het snorkelen zijn.

Het kon slechter

Om beurten dalen ze met papa af, lurkend aan de octopus om de snoek te bewonderen. Het zijn waterratten, die in het zwembad al wel vaker een ademautomaat in de mond gehad hebben. Maar dit is toch wel spannender dan het steriele water in een zwembad. Hun avond kan niet meer stuk.

Het kon slechter. Als een Twentenaar dat zegt, bedoelt hij dat het gaaf was.

 

Harry Brummelhuis

Harry Brummelhuis

Meer van Harry...

  • Snoekbaars in het Grasbroek - Foto: Harry Brummelhuis
  • Snoek in het Grasbroek - Foto: Harry Brummelhuis