duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Bezoek aan het onderwaterhuis Grasbroek

Gedoken op 16-05-'16

Op zondag 16 mei, tweede pinksterdag, zijn we met elf man bij het Grasbroek in Bornerbroek. De bedoeling is, om een bezoek te brengen aan het Twents Onderwaterhuis 'Arcadis'. Met vier buddyparen gaan we te water.

Leden van de Twentse Duikvereniging (TD) die samen met de Hengelose Sportduikers (HSD) dit onderwaterhuis beheren, zijn aanwezig om de lucht in het onderwaterhuis te verversen en ons een sleutel mee te geven om de toegang te ontgrendelen. Op de wal staat namelijk een zeecontainer met een grote compressor en er loopt een dikke slang helemaal naar het onderwaterhuis.

Zonder vinnen naar binnen

Na de briefing ga ik te water met buddy Jorrit. Er voert een lijn naar dit onderwaterhuis. Kees heeft de sleutel meegekregen. Hij gaat dus voorop met buddy Tom. Het wordt steeds donkerder naarmate we dieper komen. Dan zien we het huis opdoemen. Kees haalt het slot eraf en laat de trap zakken. De opening zit aan de onderkant, dus loopt het huis niet vol water omdat de luchtdruk twee bar is. We zitten op 10 meter diepte.
Kees gaat ook als eerste naar binnen. Eerst de vinnen uit en dan omhoog. De rest volgt.

Als ik later ook binnen ben, film ik een aantal mensen, die op dat moment naar binnen gaan. Omdat we allen nat zijn is de luchtvochtigheid hoog in zo’n kleine ruimte. Na enkele minuten maken we weer aanstalten om naar buiten te gaan. Op de terugweg passeren we het wrakje, waar op dat moment beide snoekbaarzen aanwezig zijn, die daar elk jaar hun nest hebben. Ook zien we veel grondels en veel driehoeksmosselen en een aantal grote zwanenmossels.

Tweede pinksterdag

Na 55 minuten komen we weer boven. Een mooie duik. Nu nog koffie, warme chocolademelk en twee broodjes met warme knakworst. Weer een mooie invulling van tweede pinksterdag. Eens wat anders dan Intratuin of Ikea...

Harry Brummelhuis

Harry Brummelhuis

Meer van Harry...

  • Duikers in het Twents Onderwaterhuis - Foto: Harry Brummelhuis
  • Duikers in het Twents Onderwaterhuis - Foto: Harry Brummelhuis
  • Snoekbaars en duiker bij het wrakje in het Grasbroek - Foto: Harry Brummelhuis
  • Snoekbaars en duiker bij het wrakje in het Grasbroek - Foto: Harry Brummelhuis
  • Snoekbaars op het wrakje in het Grasbroek - Foto: Harry Brummelhuis