duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Expeditie Borkumse Stenen 2019

Gepubliceerd op

Een duikteam van ervaren vrijwilligers is vandaag vertrokken voor de veertiende duikexpeditie van Stichting Duik de Noordzee Schoon. Deze negendaagse expeditie staat in het teken van het opruimen van afval van de bodem van de Noordzee. De duikers verwijderen de verspeelde visnetten, vislood, lijnen en kunstaas van de wrakken. Mocht er lading uit de containers van de MSC Zoe gevonden worden, dan zal gepoogd worden deze te bergen. De reis start in Scheveningen en gaat naar de Borkumse Stenen.

MSC Zoe

In de nacht van 1 op 2 januari 2019 verloor het schip MSC Zoe 342 zeecontainers in de Noordzee boven de Waddeneilanden. Tweederde van de verloren lading belandde in Nederlandse wateren. De schattingen over de nog vermiste lading lopen uiteen van 300.000 tot 800.000 kg. Het duikteam duikt op de locaties net buiten de vaarroute die het containerschip heeft afgelegd.

Ook duikt het team bij de Borkumse Stenen, zo’n 20 km ten noorden van Schiermonnikoog. Daar heeft het Wereld Natuur Fonds in juni 2018 6.000 kg oesters op 3D-geprinte kalksteenriffen geplaatst. Deze dienen voor het herstel van de platte oester en vormen ook een thuis voor tal van andere diersoorten. Naar verwachting zal de biodiversiteit hier groter zijn dan op de omringende, zanderige zeebodem. Het duikteam gaat monitoringsduiken maken op dit platte oestersrif.

Expeditie Borkumse Stenen 2019

Deze expeditie wordt georganiseerd door Stichting Duik De Noordzee schoon in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds en Stichting De Noordzee. Het expeditieteam bestaat uit marien biologen, amateurarcheologen, ecologen, fotografen, filmers en supportduikers. Het duikwerk kan alleen worden gedaan door zeer ervaren sportduikers gezien de lastige omstandigheden waarin het project moet worden uitgevoerd: 25 tot 45 meter diepte in koud, stromend water.

De vrijwilligers hebben in acht jaar tijd 60.000 kg visnetten en vislijnen geborgen. Het team werkt nauw samen met onderzoeksbureaus, het bedrijfsleven, universiteiten en de overheid. Het is de veertiende expeditie die de stichting organiseert. Stichting Duik De Noordzee Schoon wil het belang van kunstriffen in de Noordzee op de kaart zetten en degelijk beleid afdwingen. Wrakken en stenen fungeren als kraamkamers en schuilplaatsen voor veel dieren. Er leven naar schatting ruim 500 verschillende diersoorten op deze harde substraten. Bovendien kunnen wrakken tijdscapsules zijn van groot cultuurhistorisch belang.

Duik de Noordzee Schoon

www.duikdenoordzeeschoon.nl