Nitrox-vulautomaat bij de Zeelandbrug
Zelf nitrox vullen primeur voor Nederland
Duikcentrum de Witte Boulevard is er als een van de eerste in Europa in geslaagd om sportduikers het (adem-)gasmengsel nitrox te laten vullen uit een volautomatische vulcontainer. Op 1 mei had Zeeland de primeur en werd de faciliteit bij de Zeelandbrug in gebruik genomen.
Na een duik bij de Zeelandbrug of Dreischor ter plaatse je duikfles vullen, is allang geen nieuwtje meer. De Witte Boulevard heeft op beide duikstekken een vulstation om het duikers lekker makkelijk te maken. Nu is het ook mogelijk om geheel zelfstandig je nitrox-fles te vullen.
Nitrox toegankelijker voor duikers
“Het plan om nitrox toegankelijker te maken zat al een hele tijd in m’n hoofd” vertelt Leendert Verbiest van Duikcentrum De Witte Boulevard. Wat hem betreft, hoeft niemand zich meer door de beperte verkrijgbaarheid en prijs van nitrox te laten tegenhouden om er mee te duiken. Nitrox is een zeer geschikt ademgas voor duikers in Zeeland, zeker wanneer meerdere duiken op een dag gemaakt worden.
Met de vulautomaat bij de Zeelandbrug is het vanaf nu mogelijk om EAN32 te vullen. Om er voor te zorgen, dat alleen duikers met een nitrox-brevet hier hun flessen kunnen vullen, wordt het vulsysteem pas geactiveerd na inwerpen van een speciale nitrox-munt. Deze munten zijn op vertoon van het nitrox-brevet te krijgen in het duikcentrum in Renesse. Een munt kost €0,50 en vertegenwoordigt dezelfde vulwaarde. Nadat je een nitrox-munt hebt ingeworpen, kun je voor de rest kleingeld gebruiken om je fles helemaal af te vullen. Je betaalt alleen voor de liters die je afneemt.
Bij de vulcontainer is geen O2-analyzer beschikbaar. Je zult er zelf dus eentje moeten hebben om je fles na het vullen te analyseren. Meer informatie over het vullen van nitrox bij de Zeelandbrug vind je op www.duikgemakzeeland.nl.
Voordelen van nitrox
Nitrox is een ademgas met meer zuurstof dan in normale perslucht. Normale lucht bevat 21% zuurstof en ongeveer 78% stikstof. Bij nitrox is de lucht verrijkt met extra zuurstof en wordt dan ook verrijkte lucht genoemd (ook wel enriched air nitrox, EANx). Recreatieve duikers gebruiken gasmengsels met maximaal 40% zuurstof. Bij veel vulstations kun je standaard mengsels met 32 (EAN32) of 36% (EAN36) zuurstof vullen.
Meer zuurstof in deze mengsels betekent minder stikstof. Door met nitrox te duiken, bouw je tijdens een duik minder stikstof op in je lichaam. Dit is gezonder, zeker als je meerdere duiken achter elkaar maakt, zoals tijdens een duikvakantie of duikweekend. Veel duikers die met verrijkte lucht duiken, geven aan naderhand minder moe te zijn, wat gunstig is voor de autorit naar huis of voor die gezellige avond met de duikvereniging. Daarnaast kun je door het gebruik van nitrox je nultijd (no-decompression limit) verlengen, waardoor je vaak langer op een bepaalde diepte mag blijven of veiliger kunt duiken.
Het is wel belangrijk om te weten wat het zuurstofpercentage van je ademgas precies is, omdat zuurstof bij een bepaalde druk giftig wordt. Hoe meer zuurstof in het gasmengsel, hoe ondieper dit gebeurt. Met nitrox mag je dan ook niet zo diep duiken als met normale perslucht.
Je nitrox-brevet halen
Altijd al je nitrox-brevet willen halen? Dat kan en je hoeft hiervoor niet eens een duik te maken. De nitrox-cursus bevat alleen maar theorie en kan je makkelijk in een dag halen. Neem contact op met Duikschool de Grevelingen als je meer wilt weten.