duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

'Na inspanning komt ontspanning'

Gedoken op 31-07-'15 bij duikplaats Ruinerwold / Engelgaarde

Zoals je misschien wel weet, heb ik de laatste tijd veel gewerkt aan mijn houding onder water en heb ik hierom geen camera meegenomen. Vrijdagavond 31 juli vond ik het weer tijd voor een ontspanningsduikje mét camera. Ik heb tenslotte veel duiken gemaakt waar ik achteraf baalde dat ik geen camera mee had.

Wrakje in Ruinerwold

Eenmaal te water zochten we zoals gewoonlijk het wrakje weer op. het zicht was behoorlijk slecht (twee meter) maar desondanks hebben we de boot toch gevonden. Helaas was er niemand thuis en al snel gingen we weer richting de tweede instap duiken.

We kwamen weer uit bij de kant van de plas waar alle takken en wortels in het water steken. Al gauw spotte mijn buddy een soek die rustig verscholen zat tussen de takken. Ik had mijn camera weer eens mee en kon het dus niet laten om een foto te maken. De snoek bleef behoorlijk rustig zitten. De snoek was ongeveer 80 centimeter.

Denkend aan mijn niet fotograferende buddy, bleef ik niet te lang bij de snoek en konden we onze duik weer voortzetten. We doken verder richting de tweede instap van de plas.

Onderweg kwam ik nog een kreeftje tegen. Normaal gesproken schijn ik eerst met mijn duiklamp op het diertje. Wanneer ik dit doe, schuilt de kreeft meteen verder in zijn hol waardoor de kans op een mooie foto kleiner wordt. Ik deed mijn lamp dus weg en pakte de camera. In het donker kon ik de scharen van het dier goed zien, maar foto's maken werd wel lastiger doordat mijn camera geen goed focuspunt had.

Duikobjecten en platform

Na een hele tijd niks gezien te hebben, op kleine witvissen na, kwamen we bij de tweede instap uit. We kwamen even boven water om te bespreken wat we gingen doen en mijn buddy wilde het platform graag zien, dat daar op 5,5 meter ligt. Ik vond dit prima en we doken richting dit platform. Onderweg kwamen we verschillende objecten tegen, maar hebben nooit het platform kunnen vinden door het slechte zicht. We zijn uiteindelijk schuin overgestoken en kwamen weer in de bossen uit.

De terugroute werd ingezet en we volgden weer de bosrand. Halverwege de terugweg spotte mijn buddy een jonge snoek. We hielden de vis even in de gaten. Het bleek dat de snoek al op jacht was naar eten.

Baars als avondmaal

Het was een grappig gezicht onder water. De snoek was aan het jagen op kleine baarzen en probeerde zich een beetje te camoufleren tussen wat takjes op de bodem. Helaas hielp dit niet echt en grotere baarzen zwommen pal voor het diertje langs. De baarzen wisten natuurlijk ook wel dat een kleine snoek niet zo'n grote prooi aanvalt. De snoek deed ook helemaal niks totdat de grotere baarzen weer door gezwommen waren. Daarna was het een kat-en-muisspel tussen de kleine baarsjes en de jonge snoek. De jacht was geopend!

Om de snoek niet verder te storen bij zijn jacht naar avondeten zijn wij uiteindelijk weer door gezwommen.

We kwamen weer op hetzelfde punt als waar we de eerste snoek van de avond hadden gespot. Het beest zat er nog steeds en deed helemaal niks. Ik vond het een goede herhaling om ook mijn fotografiekunsten bij te spijkeren en heb dus weer foto's gemaakt. Helaas zat er veel sediment in het water.

Vlak na deze snoek zijn we weer richting de instap gedoken en zat de duik er op. Het was weer eens fijn om met camera onder water te gaan. Ik heb ook de ervaring van de eerdere duik (lees mijn vorige blog over Ruinerwold) toegepast en ik lag dan ook mooi horizontaal in het water. Hierdoor dook ik een stuk prettiger en ging fotograferen ook beter.

Christiaan Bosma blogt regelmatig over de duiken die hij maakt. Als beginnend (onderwater)fotograaf probeert hij zoveel mogelijk onder water te zijn en mooie plaatjes te schieten. Sinds juni 2015 is hij gastblogger op Duikplaats.net. Lees meer van hem op zijn eigen website: christiaanbosma.wordpress.com!

  • De snoek van 80 centimeter - Foto: Christiaan Bosma
  • De rivierkreeft zonder lamp beschenen - Foto: Christiaan Bosma
  • Snoek verscholen achter een takje - Foto: Christiaan Bosma
  • Dezelfde snoek op de terugweg - Foto: Christiaan Bosma