duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Sepia's spotten op zondagmorgen

Gedoken op 26-05-'13 bij duikplaats Bergse Diepsluis / Oesterdam (#81)

Mijn vaste duikmaat Paul is afgelopen week terug gekomen van vakantie. We hebben afgesproken om vandaag weer eens samen een duik te maken. Omdat ik vorige week geen sepia’s gezien had, gaan we vandaag weer terug naar de duikstek Bergse Diepsluis / Oesterdam (#81) om te zien of we dit keer meer succes hebben.

Aangezien deze duikplaats erg drukbezocht is, zeker tijdens de sepia-periode, hebben we vandaag weer zeer vroeg afgesproken. Het weer is slecht deze morgen, het is regenachtige en er staat een koude wind. Wanneer wij op de duikplaats aankomen, staan er al een aantal auto’s en zijn er al enkele duikers in het water.

Terwijl wij onze uitrusting aantrekken, komen de eerste duikers er weer uit. Het zijn John en Lia, leden van de duikvereniging, ik ga even vragen of zij sepia’s gezien hebben. JAZEKER! En ze laten me een aantal foto’s zien op het display van de onderwatercamera. Nadat ze ons verteld hebben welke richting we moeten zwemmen en op welke diepte we moeten zijn (hartelijk dank daarvoor) beklimmen we de dijk en gaan bij de trap te water.

We zwemmen eerst naar het platform, om van daaruit de opgegeven richting op te zwemmen. Het is hoog water en het zicht is 1 tot 1,5 meter. Na een tijdje zwemmen komen we de eerste sepiarekjes tegen, maar hier zitten geen eieren aan. Nog wat doorzwemmen dan maar. Na een aantal minuten komen we weer een rekje tegen en... ja hoor: er zitten drie sepia’s bij!

We kunnen zeer dichtbij de dieren komen en we bekijken ze in alle rust, erg leuk! Na een tijdje geeft Paul aan dat hij nog 100 bar heeft en we besluiten op het gemak terug te keren naar de trap. Op de terugweg komen we een aantal fuiken tegen, hierin zitten voornamelijk kreeften maar er zitten ook twee sepia’s in gevangen.

We hebben uiteindelijk dus geen drie maar vijf sepia’s gezien deze ochtend... te gek! Na 65 minuten komen we weer aan bij de trap en lopen we terug naar de auto. Wat is het ondertussen druk geworden op de parkeerplaats! Tot zo ver je kan kijken staan er auto’s geparkeerd en staan er duikers zich om te kleden.

Paul was met de bestelbus van het werk gekomen en we hebben na het omkleden nog een tijdje met z’n tweeën in de laadruimte van deze wagen gezeten, uit de wind even bijgepraten over de duik en zijn vakantie. Om 10.00 uur verlaten we de zeer drukke parkeerplaats op weg naar huis, het was weer een geslaagde zondagmorgen.

Ferry Stam

Ferry Stam

Meer van Ferry...

  • Bergse Diepsluis (Oesterdam) duiktrap
  • Bergse Diepsluis - Oesterdam - duiklocatie #81 - QR-code