duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Boomgaardplas / Gat van Kabalt

De Boomgaardplas is ontstaan door zandwinning voor de A15 in de jaren 60 en omvat een rijke flora en fauna. De oppervlakte bedraagt zo’n 4 hectare en de inhoud bedraagt 280.000 kubieke meter.

Let op: in deze plas is flink wat puin gestort, pas op voor uitstekende delen!

Je komt hier onder meer baars, snoekbaars, paling, snoek, pos, brasem, blankvoorn, rietvoorn, zeelt en verschillende soorten karpers tegen. Verder zijn er ook zoetwaterkreeftjes en poliepen waargenomen. De flora bestaat vooral uit kranswier, fonteinkruid en waterpest.

Vanaf de steiger naast de duikschool kun je makkelijk in en uit het water gaan. Wel eerst even melden bij de beheerder. De noordzijde van de plas bestaat uit puin, waar in de loop van de jaren een mooi onderwaterlandschap uit is ontstaan. Langs deze zijde vind je ook de grootste snoeken. Pas wel op voor uit het beton stekende stukken ijzer. De bodem van de rest van de plas bestaat voornamelijk uit klei en zand.

Het zicht is tot 10 meter meestal uitstekend, daarna wordt het erg donker. Doordat er geen stroming plaats vindt en er diverse ondiepe zandplaten zijn is de plas geschikt voor alle duikniveau’s.

Meer nieuws

Dichtsbijzijnde plaats: Kapel Avezaath (Gelderland, NL)