duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Zandmeren partyhaven / Zandgat

Niet duiken bij aanlegplaatsen / havens

Let op: het is niet toegestaan om te duiken onder en rond aanlegplaatsen van boten en in havens. De haven naast deze duiklocatie is privéterrein en ligplaatshouders hebben last van de bubbels die duikers maken. Daarnaast is het met oog op je eigen veiligheid eveneens geen goed idee, het bergingsbedrijf dat hier hun boot heeft liggen, vaart 24 uur per dag en vaak onverwachts uit.

Route en parkeren

Vanaf de A2 neem je de afslag Kerkdriel. Volg vervolgens de borden Zandmeren. Na het dijkje rijd je recht de Zandstraat in. Na ongeveer 200 meter is aan de rechterkant tegenover de haven een grote parkeerplaats (zie het rondje op de luchtfoto).

Onderwater bij de Zandmeren

Als je vanaf de parkeerplaats naar het water loopt, kun je links bij het bosje en de dode boomstam het water in. Het mooiste is het om linksaf te gaan richting de haven. De bodem begint vlak, volledig begroeid met mosselen en groen. Daarna gaat dit over in betonblokken (pas op de uitstekende delen!) ook volledig begroeid met mosselen. Als je bij het volgende vlakke stuk komt, ben je bijna in de haven, waar je officieel niet mag duiken. Ook kom je onderwater een begroeide tuinstoel, brommer en hobbelpaard tegen.

De Zandmeren is een zandafgraving in open verbinding met de Maas. Je hebt het hele jaar goed zicht, tot wel tien meter. De mooiste duiken maak je tussen drie en zeven meter. Je komt hier veel paling, baars, snoekbaars, zoetwaterkreeft, wolhandskrab en rivierdonderpadden tegen.

Afbeeldingen

Video's bij deze duikplaats

Dichtsbijzijnde plaats: Kerkdriel (Gelderland, NL)