duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Put van Heel / De Baars / Put van Casteren / Hoge Wal / Oostplas

Het is wellicht wat verwarrend om informatie over deze stek te vinden, want deze put is bekend onder verschillende namen: De Baars, Put van Casteren, Put van Hees, De Zem, Hoge Wal en Oostplas. De min of meer officiële naam is De Baars, gezien de stek middenin het gelijknamige knooppunt ligt.

De put was oorspronkelijk een zandafgraving voor de nabij gelegen snelweg. Omstreeks 1950 is de firma Van Casteren begonnen met het graafwerk, later is dit overgenomen door de firma Van Hees. Vele jaren later is een aantal pogingen gedaan om de boel te dempen, waarvoor restanten van historisch bekende gebouwen, zoals het St. Elisabeth Ziekenhuis en de St. Annakerk uit de wijk Korwel, zijn gebruikt.

Deze puinresten maken de plas zeer uniek en geven het onderwaterlandschap een mystieke sfeer. Echter maakt het puin deze duikstek wat minder geschikt voor beginnende duikers, aangezien er veel scherpe dingen uit de grond steken.

Het zicht in de plas is vaak goed en je komt verschillende soorten vis tegen, zoals baars, voorn, paling, zeelt en karper. Daarnaast heb je kans zoetwaterkreeftjes te zien. De beste instap is bij de GSM-mast, bij de betonnen brug. Het is niet toegestaan te water te gaan bij het flatgebouw.

Het dichtstbijzijnde vulstation is hij Waterman Dive Center, ongeveer tien minuten rijden met de auto.

Video's bij deze duikplaats

Meer nieuws

Dichtsbijzijnde plaats: Goirle (Noord-Brabant, NL)