duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Geestmerambacht

Beschreven in Duikkaart Geestmerambacht pdf

De Geestmerambacht (afgekort GMA) stond ruim 10.000 jaar geleden in open verbinding met de zee en is in de loop der jaren dichtgeslibd met zand. In 1967 is het zand gewonnen voor de uitbreiding van Alkmaar en ontstond de huidige plas. Het omliggende gebied bestaat uit zware kleigrond met als gevolg dat de graafsleuven op de bodem in stand gebleven zijn. Er is een put ontstaan met richels en steile hellingen waar de verschillende grondlagen (ook zeeschelpen) goed zichtbaar zijn. Door de zware klei zijn de hellingen stabiel en veilig. Ook is hier een mammoetbotje gevonden tijdens de afgravingen.

In de Zuid-Oost-hoek is een duikgebied uitgezet met veel objecten verbonden door verschillende routes. De kortere, ondiepere routes zijn belijnd met touw en staalkabels vanaf de drijvende steiger. (De staalkabels zijn in samenwerking met Alfa Dive en de marine aangelegd.)

De diepere routes (PVCbuisjes met rode, groene, blauwe kleurenbandjes) sluiten aan op de belijningen en komen samen bij kruispunt RGB aan het eind van het bandenrif. Afwijkend is de rondlopende route (pvc: dubbele grijze band). Vanaf het paviljoen is er aansluiting op drie lange heuvelrugrouten (streep-stip-streep). Deze lopen over de graafprofielen naar een andere zijde van de plas en ondiep langs de kant weer terug.

Informatie duiklocaties en kaart door Hans Schuurman. Bezoek ook de Facebook-pagina van deze duikplas.

Afbeeldingen

Video's bij deze duikplaats

Dichtsbijzijnde plaats: Koedijk (Noord-Holland, NL)