duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Boomkil

Duiken bij Boomkil kun je alleen met laag water. Boomkil is een stroomgeul die naast een zandplaat ligt, midden in de Oosterschelde. Je gaat zijdelings of als een bommetje te water wil je niet de bodem raken. Want het is naast de boot nog geen twee meter diep.

Je zwemt uit over de zandplaat om even later over het ‘randje’ in de geul te geraken. De rand bestaat uit klei/veen waar kreeften en klein onderwaterleven zich verschuild. Je laat jezelf een half uurtje noordelijk meevoeren door de stroming en al rondkijkend zal je verschillende zeedahlia’s spotten waar de geul bekend om staat. Hier en daar liggen ook wat oesterbeddeneilandjes, oude drainagepijpen en dakpannen, waar ook wieren en zakpijpjes op groeien. Je kunt hier verschillende slakjes vinden, zoals de groene wierslak en de harlekijnslak.

Als de kentering valt keer je om en duik je wat ondieper zuidelijk terug door de geul. Je komt dan langs de rand van de zandplaat terug, waar je je veiligheidsstop op drie meter diepte kunt maken. Na je stop kom je iets ondieper terug over de zandplaat waar je gewoon naast de boot kunt staan om weer aan boord te gaan.

Boomkil is alleen met de boot (onder meer de Rijnland III) te bereiken. Deze vertrekt vanaf de calamiteitensteiger bij de vissershaven aan de Bergse Diepsluis (bij de sluis zelf).

Omschrijving door Lia van der Laan.

Video's bij deze duikplaats

Bekijk alle video's van deze duikstek...

Dichtsbijzijnde plaats: Yerseke (Zeeland, NL)