duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Christiaan Huygens (wrak)

De Christiaan Huygens is een passagierschip dat in 1928 opgeleverd werd door de NV Nederlandsche Scheepsbouw Mij. uit Amsterdam. Het schip is vernoemd naar Christiaan Huygens, een Nederlandse wetenschapper uit de zeventiende eeuw. De eerste reis van het schip was op 28 februari 1928 en ging van Amsterdam naar Batavia.

In de Tweede Wereldoorlog werd de Christiaan Huygens ingezet voor het transport van troepen en was onder meer betrokken bij de geallieerde landingen in Noord-Afrika in 1943. Op 26 augustus van dat jaar liep het schip op de Noordzee op een geallieerde mijn, terwijl ze van Antwerpen naar Rotterdam voer. Dit veroorzaakte een zware beschadiging en werd door kapitein S. Bakker op de Zuid-Steenbank ten noord-westen van Westkapelle gezet. Bergingpogingen mochten niet baten en op 5 september brak het schip in twee stukken en ging definitief verloren.

Het wrak van de Christiaan Huygens is inmiddels aardig uit elkaar gevallen. Het is te vinden op 14 mijl afstand van Neeltje-Jans en wordt gemarkeerd door twee tonnen. De maximale diepte is ongeveer 15 meter.

Meer nieuws

Dichtsbijzijnde plaats: Westkapelle (Zeeland, NL)