duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Polonaise op het gemaal

Gedoken op 16-08-'15 bij duikplaats Dreischor gemaal (#4)

Gastblogger Christiaan was onlangs een weekend lang duiken in Zeeland en schreef per duik een duikverslag. Dit is de derde duik in deze serie. Lees hier het vorige verslag.

Avondduik bij Dreischor gemaal

De derde duik stond gepland bij Dreischor gemaal. Deze stek ligt net iets verder dan het Frans Kokrif en vooral het gemaal is mooi om te zien. Ook zit er veel leven op en rondom het gemaal. De andere twee duikers van de vorige duik gingen ook weer mee.

De derde duik was een avondduik. We waren de enigen die rond acht uur gingen duiken en we hadden dus de hele duikstek voor ons zelf. De set was weer opgebouwd en we klommen weer eens over de dijk om het water in te kunnen. Onder water bleek het zicht goed te zijn!

Oude dijk

Bij het gemaal moet je nadat je het water in bent, eerst over de oude dijk duiken. Het water is een lange tijd twee meter diep, waarna het ineens ongeveer een meter wordt en er een hele afgrond volgt. Zodra je dit punt heb gehad, weet je dat je de oude dijk over bent en kan de echte duik beginnen. Om naar het gemaal te gaan moet je na de dijk rechtsaf.

Voor het fotograferen had ik een auto-focuslampje mee. Dit lampje brandt continu, maar zodra je een foto maakt, gaat het lampje uit en neemt de flitser het licht over. Hierdoor kan de camera goed focussen in donker water en krijg je scherpe foto's.

Grondel en zeedonderpad

We hadden er ongeveer tien minuten opzitten, toen ik een grondel zag die rustig op een steen lag. Dit keer bleef de vis wel rustig zitten en kon ik een foto maken. Bovenin de foto zie je ook nog zakpijpjes, die je veel tegenkomt in Zeeland. Na eindelijk een geslaagde foto van een grondel, vervolgden we de duik weer.

We kwamen aan bij het gemaal en het was prachtig begroeid. Overal zit leven en net zoals de vorige keer (lees mijn vorige blog over Dreischor gemaal) waren er veel steurgarnaaltjes. Ook zag ik kreeften die zich verscholen in het gemaal en krabben die klommen op de peilers. Op het gemaal kwam ik iets tegen wat ik nog niet eerder heb gezien. Het was een zeedonderpad, die goed gecamoufleerd was, maar niet goed genoeg! Het beestje zat rustig op het gemaal en ik had alle tijd om een foto te maken. Ook dit beestje had ik nog niet eerder gezien in Zeeland.

Steurgarnalen in polonaise

Uiteindelijk zwom het beestje weg en ging ik weer verder duiken. Ik keek nog verder op het gemaal en zag een ijzeren buis die er hing. Ik scheen er op met mijn duiklamp en zag allemaal steurgarnaaltjes. Het was een erg grappig gezicht, want ze liepen allemaal achter elkaar aan, alsof ze een mars uitvoerden of de polonaise deden. Ik kon het dus niet laten om hier een foto van te maken. Helaas is de foto niet heel goed gelukt, maar ik wou u de polonaise niet laten ontgaan.

Na een behoorlijk lange tijd rondgehangen te hebben bij het gemaal, was het ook wel weer tijd om terug te gaan. Op de terugweg kwam ik nog een steurgarnaal tegen, die heel eenzaam op een steen stond. Ik vond het een wel een foto waard en het garnaaltje wilde wel blijven zitten. Dankzij het auto-focus lampje kon hij goed scherpstellen en kwam de garnaal mooi op de foto te staan.

Laatste duik van de dag

Dit was meteen ook de laatste foto van de duik en de laatste duik van de dag. We hadden er drie duiken op zitten en gingen naar ons hotel om weer op te laden voor de volgende dag. De volgende dag stonden namelijk bootduiken op ons te wachten met de duikvereniging.

Ik ben erg blij dat ik mijn auto-focuslampje had meegenomen naar deze duik. Het water werd al behoorlijk donker en zonder het lampje had ik weinig scherpe foto's kunnen maken gok ik.

Christiaan Bosma blogt regelmatig over de duiken die hij maakt. Als beginnend (onderwater)fotograaf probeert hij zoveel mogelijk onder water te zijn en mooie plaatjes te schieten. Sinds juni 2015 is hij gastblogger op Duikplaats.net. Lees meer van hem op zijn eigen website: christiaanbosma.wordpress.com!

  • Grondel bij Dreischor gemaal - Foto: Christiaan Bosma
  • Zeedonderpad op het gemaal bij Dreischor - Foto: Christiaan Bosma
  • Steurgarnaaltjes in polonaise op het gemaal - Foto: Christiaan Bosma
  • Steurgarnaal eenzaam op een steen - Foto: Christiaan Bosma