duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Dreischor gemaal (#4)

Beschreven in Grevelingen kaart 2 pdf

Het gemaal van Dreischor is een van de bekendere duikplaatsen van Zeeland, even verderop bij locatie Dreischor Parkeerplaats (#5) waar de reefballs liggen. Deze stek wordt gekenmerkt door de mooi begroeide palen van de afvoerbuis van het nog werkende gemaal. Wanneer het gemaal draait, wordt overtollig water uit de sloten rond Dreischor naar het Grevelingenmeer gepompt. Dit valt onderwater direct op, doordat een flinke donkere stroom water (en heel wat resten van planten) uit de buis komt.

Voor de dijk ligt een plateau dat maximaal anderhalf, twee meter diep is. Bij de instap is een flink stuk met zand en stenen, maar daar omheen is het aardig begroeid. Ergens in het ondiepe vind je de restanten van een klein roeibootje. Als je uitzwemt, kom je eerst een hobbel tegen voordat je dieper kan gaan.

Om bij het gemaal uit te komen, zwem je parallel aan de dijk naar het zuid-oosten. De palen van het gemaal beginnen op vijf meter diepte en het kost je waarschijnlijk een kleine tien minuten om er te komen. Voor de uitlaat van het gemaal vind je een witte wc-pot en liggen er aardig wat mosselen op de bodem. De palen en buizen van het gemaal zijn fantastisch begroeid met sponzen, zakpijpen, wieren en anemonen. Je kunt hier gerust een kwartiertje rondkijken naar de visjes die er zwemmen, de verschillende soorten krabben, garnaaltjes en wellicht hier en daar een slakje.

Het meeste leven op deze duikstek bevindt zich boven de zeven meter, maar je kan hier best een kijkje nemen op de diepere gedeelten.

Instap

Nadat je bent omgekleed op het parkeerterrein, moet je met je bepakking eerst de dijk over. Vanaf de parkeerplaats is er een trap omhoog, met een klein houten trappetje over het muraltmuurtje. Naar het water loop je echter gewoon op de dijk. Pas op voor schapen! ;-) De stenen vlakbij het water kunnen glad zijn, dus doe voorzichtig en help elkaar. Vlak bij het water staat een laag paaltje met een lange lijn er aan, die je kan gebruiken om het water in en uit te komen. De lijn zit alleen vast aan het paaltje, zorg dat het uiteinde binnen het bereik blijft van uit het water komende duikers.

Let goed op waar je je voeten zet wanneer je het water in stapt, je kan je makkelijk vergissen in de hoogteverschillen tussen de stenen. Pas in het water trek je je vinnen aan. Maak ruimte voor andere duikers door de instap vrij te houden! Er is genoeg ruimte rondom deze plek om rustig je laatste voorbereidingen te treffen, zonder andere duikers in de weg te staan.

Route en parkeren

Deze locatie is gelegen aan het einde van de Zuid-Langeweg in Dreischor. Dit is een landweg net buiten het dorp, richting het Grevelingenmeer. Je rijdt deze weg op vanaf de Gaanderse'sweg/Stoofweg. Kom je uit de richting Scharendijke/Brouwershaven/Zonnemaire, dan is het de laatste afslag links voor Dreischor, kom je uit de richting Zierikzee/Nieuwerkerk/Bruinisse (en ben je net door Dreischor gereden), dan is het de eerste afslag rechts na het dorp.

Bij de dijk (hier is duikplaats Dreischor Parkeerplaats) maakt de weg een bocht naar rechts en gaat over in een smal pad parallel aan de dijk. Let goed op het andere verkeer, je past amper met z'n tweeën naast elkaar. Na zo'n 300 meter kom je bij een onverhard parkeerterrein, waar het gebouw met het gemaal staat. Houd de toegang naar het gemaal vrij!

Afbeeldingen

Bekijk alle foto's van deze duiklocatie...

Artikelen

Duikverslagen

Gerelateerde fotoalbums

Video's bij deze duikplaats

Bekijk alle video's van deze duikstek...

Meer nieuws

Dichtsbijzijnde plaats: Dreischor (Zeeland, NL)