duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Vervellende hooiwagenkrab en beestjes op sponzen

Gedoken op 11-10-'15 bij duikplaats Sint Annaland / Kleine Nol / Stalland (#73)

Het gaat de laatste tijd beter met duikplannen maken. De weekenden komen langzaamaan weer beschikbaar voor het maken van privéduiken, dus daar maak ik dan ook maar gretig gebruik van. Zondag 11 oktober had ik dan ook afgesproken om met Sophie en Yoeri te gaan duiken. Het originele plan was een laagwaterduik bij het Goese Sas, maar aangezien daar het zicht die dag wat leek tegen te vallen, togen we richting Tholen voor twee duikjes op dit eiland, ook omdat we op de kentering duiken niet meer zouden halen.

Twee keer een nieuwe duiklocatie

Na wat heen en weer gebel en overleg, ik kwam uit Leiden (en moest nog even m'n spullen halen bij het duikcentrum), Yoeri en Sophie van Walcheren, besloten we eens een kijkje te nemen op Tholen. Eerder deze week waren mijn buddies nog bij de Bergse Diepsluis geweest, dus wilde ze graag wat anders doen. Mij maakte het niet veel uit, ik had nog niet eerder op dit eiland gedoken.

We besloten naar Sint Annaland te gaan. Volgens mijn info gold daar nog een duikverbod, maar we hadden al gehoord dat andere duikers hier ook recent hadden gedoken. Inderdaad bleek je hier sinds 1 juni alweer vanaf het strand te kunnen duiken. De tweede duik zouden we wel zien, maar ook hiervoor leek Tholen een geschikte plek.

Vervellende hooiwagenkrab

Na opgebouwd te hebben in een vrij koude, snijdende wind (ik had me met m'n korte broek en slippers duidelijk vergist in de gevoelstemperatuur), liepen we van de parkeerplaats naar het strandje. We besloten er in de noord-westelijke hoek van het strand in te stappen. Het viel ons al snel op, dat iets verder naar buiten het zicht aardig goed leek te zijn, wat tijdens het afduiken bevestigd werd.

Besluiten naar Tholen te gaan, werd beloond met zicht van ruim zes meter. Heerlijk duiken zo! Het water was verder ook erg rustig en er was veel te zien. Yoeri nam uitgebreid de tijd om foto's te maken en ook ik maakte van de gelegenheid gebruik wat plaatjes te schieten met m'n GoPro Hero 4 Black.

Ineens zag ik wat geks op een druipzakpijp zitten. In m'n ooghoek viel me direct op dat er een zat, maar er hing nog wat aan. Ik moest even twee keer kijken voordat ik door had dat dit een vervellende krab was, die zich al een aardig eind uit het oude pantser geworsteld had. Wat een cool gezicht! Ik blijf een tijdje hangen om de worsteling vast te leggen. Langzaam trekt het dier al zijn poten uit het oude schild. Doordat het nieuwe pantser nog licht is, ziet het er maar gek uit, bijna buitenaards.

Slakjes en sponzen

Helaas hadden mijn buddies niets in de gaten en waren al water verder gezwommen. Ik moest op den duur dan ook zelf door zwemmen, maar had het geheel wel op film staan. Hopelijk een beetje scherp. Verderop was men druk bezig met het schieten van plaatjes van slakjes op sponzen. We hadden al aardig wat bruine plooislakjes gezien op deze niet al te diepe deel van de duikstek.

Veel dieper dan zeven meter zijn we uiteindelijk niet geweest en dat hoeft hier ook absoluut niet. Op de terugweg kwamen we nog een paar keer een school visjes tegen, waarvan ik niet precies weet wat het waren. Yoeri schoot ergens nog een plaatje van een veranderlijke steurgarnaal en Sophie wees me nog op een enkele kreeft.

Na een klein uurtje duiken kwamen weer boven en stapten voldaan weer de wind in. Op naar de volgende duik!

Lees hier het verslag van onze tweede duik!

Onderwaterfoto's: onderwaterfotograaf Yoeri van Es

  • Bruine plooislak op geweispons bij Sint Annaland - Foto: Yoeri van Es Onderwaterfotografie
  • Veranderlijke steurgarnaal bij duikstek Sint Annaland, Tholen - Foto: onderwaterfotograaf Yoeri van Es
  • Helder weer met een frisse wind bij Sint Annaland - Foto: Wil Stutterheim - GoPro
  • Duikers verlaten het water bij Sint Annaland - Foto: Wil Stutterheim - GoPro
  • Duikers verlaten de duikstek over het strand van Sint Annaland - Foto: Wil Stutterheim - GoPro