duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Anna Jacobapolder (#72)

Beschreven in Oosterschelde kaart 14 pdf

Duikplaats Anna Jacobapolder is gelegen op schiereiland Sint Philipsland (in de gemeente Tholen). Het deel van de Oosterschelde dat hier loopt, wordt ook wel het Zijpe genoemd. De Anna Jacobapolder bevindt zich vrijwel recht tegenover duikplaats Zoetersbout bij Bruinisse.

Drie verschillende instappen

Op deze locatie kun je op drie verschillende plekken duiken. Van oudsher bevindt de duikplaats zich aan de noordkant van het oude haventje en precies ten oosten van de steiger van de veerpont. Je kunt te water langs deze steiger, maar ga hier niet vlakbij duiken, want het pontje wordt in de zomer dagelijks gebruikt. Let dus goed op dat je niet voorbij de steiger komt en er alleen ten oosten van duikt.

Mosselkwekerij in Veerhaven

Het gedeelte tussen de strekdammen is een oude veerhaven, waar nu een mosselkwekerij in gevestigd is. Ondanks dat er in het verleden wel eens bekeuringen zijn uitgedeeld, mag je in dit gedeelte gewoon duiken. Het doet immers geen dienst meer als haven. Het is mooi duiken tussen de touwen van de hangcultuur, deze zijn prachtig begroeid. Ga niet te ver de haven uit, want anders kom je in de vaargeul terecht.

Om het water in te gaan loop je voorzichtig de dijk af. Let op, dit kan glad zijn! Daarom hangen er op een aantal plekken touwen die je kunt gebruiken. Met name met laag water kan het water inlopen lastig zijn. Eventueel kun je ook een zelfmeegenomen lijn gebruiken en die aan een bolder op de kant vastmaken.

Anna Jacobapolder zuid

Ten zuiden van de oude veerhaven, bijna in de hoek, is een duiktrap aangelegd. Hier je makkelijk het water in lopen.

 

Afbeeldingen

Bekijk alle foto's van deze duiklocatie...

Gerelateerde fotoalbums

Video's bij deze duikplaats

Bekijk alle video's van deze duikstek...

Meer nieuws

Dichtsbijzijnde plaats: Sint Philipsland (Zeeland, NL)

Getijde-informatie

Correctie t.o.v. Stavenisse
Hoogwater -35 min. / Laagwater -15 min.

Getijvoorspellingen Stavenisse

Klik hier voor meer voorspellingen

Correctie t.o.v. Zierikzee
Hoogwater -40 min. / Laagwater -15 min.

Let op: deze getijvoorspellingen zijn overgenomen van Rijkswaterstaat (dienst Hydro Meteo) en geven de kenteringen weer van het genoemde referentiepunt. De uitkomst na gebruik van de herleidingstabel geeft een indicatie voor de kentering, maar is niet altijd exact.

De correcties zijn afgeleid van sportduikervaringen. Getijden laten zich o.a. beïnvloeden door meteorologische omstandigheden, het tijdstip van de daadwerkelijke kentering kan daarom anders zijn dan voorspeld. Eigen waarnemingen voor de duik zijn van groot belang.