duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Een vroege duik op bevrijdingsdag

Zondagmorgen 5 mei 2013 bevrijdingsdag: vandaag maken we een clubduik in de Grevelingen. De duikplaats is Kerkweg / Trapje van Irene (#14). Omdat deze duikplaats altiid drukbezocht is, hebben we om 7.30 uur 's morgens afgesproken. Dan zijn we zeker een van de eerste.

Om 6.00 uur ga ik mijn bed en na een rustige rit van ongeveer een uur via de Zeelandbrug rijd ik het parkeerterrein van de duikplaats op. Er zijn reeds twee andere leden aanwezig. Het is prachtig weer met veel zon en weinig wind. Ideaal omstandigheden dus! Na enige tijd zijn alle zeven leden die zich hadden opgegeven voor vandaag gearriveerd en worden de buddy-paren aangewezen door de duikleider. Mijn buddy is Kees en we starten met omkleden. Ik duik met een droogpak, Kees daarentegen zal de duik maken in een natpak.

Op naar de reefballs

Na de beklimming van de dijktrappen lopen we over de steiger naar het water. We zijn de eerste duikers die hier vandaag het water in gaan. Na de buddycheck spreken we af dat we de reefballs willen bekijken en Kees vraagt of ik de duik wil leiden. We gaan te water met een schedesprong en stellen vervolgens het kompas in. Het zicht onderwater is matig, 1 tot 1,5 meter schat ik. Ik kijk naar de boei die boven de reefballs drijft en ik zie dat dit ongeveer tien graden naar rechts is op het kompas. Deze koers ga ik aanhouden, dan zullen we het kunstrif vanzelf wel tegenkomen.

Zo gezegd zo gedaan en na een tijdje zwemmen komen we op acht meter diepte een tweetal ballen tegen. Na deze te hebben bekeken, besluit ik om rechtsaf te zwemmen in de verwachting nog meer reefballs te vinden. We komen er echter geen meer tegen. Wel stenen en blokken, waar wat kreeft en een aantal grote noodzeekrabben tussen zitten.

Gevangen in een fuik

Hierna zwemmen we wat dieper, naar elf meter, waar we enkele betonplaten tegenkwamen met mooie anjelieren en botervisjes. Na 30 minuten draaien we om en zwemmen we naar een diepte van zeven meter, richting de dijk. Ik zie ineens een stuk ketting met een lijn er aan liggen en als we deze lijn volgen, komen we uit bij de punt van een grote fuik. Altijd leuk om te kijken of er iets in zit en ja hoor: drie grote kreeften en een vorskwab. Bij de opening van de fuik aangekomen blijkt deze verbonden te zijn met weer een andere fuik en deze hebben we ook goed bekeken. In de tweede fuik zitten ook twee kreeften, plus een noordzeekrab en wederom een vorskwab.

Hierna zwemmen we verder richting de kant en komen we op drie meter diepte op het zeewier/zeegras uit. Op deze diepte gaan we terug naar links richting de steiger, zwemmend over het zeewier. Hier barst het van de groene wierslakjes, overal waar je kijkt zie je ze zitten. Uiteindelijk na 52 minuten weer bij de steiger aangekomen.

De ochtend begint pas

De duikleider staat ons op te wachten, hij roept: “Jullie zaten veel te ver naar rechts, hebben jullie de reefballs wel gezien?” Nu begrijp ik waarom we van de 100 stuks die er liggen maar twee hebben gezien, de overige liggen allemaal links van deze twee. We hebben een leuke duik gehad. De watertemperatuur was 10 graden Celsius.

Om 09.00 uur staan we ons bij de auto weer om te kleden en de parkeerplaats begint vol te lopen met auto’s. Al snel staat het helemaal vol en de ene na de andere duiker loopt richting de steiger om aan de duik te beginnen. Vroeg uit je bed komen heeft zo z’n voordelen!

Ferry Stam

Ferry Stam

Meer van Ferry...

  • Kerkweg in de vroege ochtend
  • QR-code duikplaats Nieuwe Kerkweg, Den Osse