duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Scharendijke starttoren / Het Vergeten Wrakje (#16b)

Beschreven in Grevelingen kaart 5 pdf

De starttoren buiten de haven van Scharendijke valt gelijk op wanneer je op de dijk staat. De toren staat op een strekdammetje haaks op de dijk en werd (wordt?) gebruikt voor het heisen van seinvlaggen bij zeilwedstrijden. Oostelijk van de toren ligt een klein strandje, waarlangs je het water in kan lopen. Rond de toren, het strekdammetje volgend, kun je een prima duik maken.

Rondje om de starttoren

Vanaf de parkeerplaats van Haven Kloosternol ga je de dijk over. Dit kan bij de trap die naar duikstek Scharendijke West (#16a) leidt of via een tweede trap die meer oostelijk ligt, voorbij het duikcentrum. Wanneer je de eerste trap neemt, volg je het plankier parallel aan de dijk. Je komt dan vanzelf bij de tweede dijkovergang, waar je naar beneden naar het strandje kan lopen.

Loop een eindje het water in, tot je makkelijk je vinnen aan kan trekken. Het eerst stuk is vrij ondiep, maar je kan vrij snel afduiken naar dieper water. Houd de strekdam links zwem er omheen. De basaltblokken lopen best een eind door naar beneden, dus er is veel leven te vinden. Halverwege je duik keer je om en houd je vervolgens de blokken aan de rechterhand, zo kom je vanzelf weer bij het strandje uit.

Het vergeten wrakje

Recht voor het strandje ligt nog een oud wrakje, waarschijnlijk een klein motorkruisertje. Als boot is het amper meer te herkennen. Wanneer je van het strandje vandaan komt, kan je op een gegeven moment een heel stuk recht naar beneden. Dit is de spiegel van het scheepje. Zo liggen er dus stiekem niet drie, maar vier duikwrakken bij Scharendijke.

Route en parkeren

Vanaf de doorgaande weg door Scharendijke (de Elkerzeeseweg) ga je de straat Baken in. Dit is vanaf de N57 de eerste afslag het dorp in. Je rijdt dan direct onderaan de dijk richting de haven. Aan het eind van de straat, ga je omhoog en draai je Haven Kloosternol op.

Hier kun je langs de haven parkeren. Van april tot en met oktober is het betaald parkeren. Let op dat de parkeerplaatsen voor en achter het hotel/duikcentrum uitsluitend bestemd zijn voor hun gasten.

Afbeeldingen

Duikverslagen

Video's bij deze duikplaats

Dichtsbijzijnde plaats: Scharendijke (Zeeland, NL)