duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

360Observe: handige spiegel tijdens het duiken

Gepubliceerd op

De afgelopen tijd maakten we een paar keer een testduik met de 360Observe, een spiegeltje (geschikt voor gebruik onder water) dat je met een elastische band eenvoudig om je pols of hand kunt dragen. Tijdens een aantal duiken in de Grevelingen bij duikplaats Kerkweg, Den Osse, probeerde onze duikinstructeur of het met deze spiegel eenvoudiger was om zijn buddies in de gaten te houden. In dit artikel lees je onze ervaringen met de 360Observe-polsspiegel die we van de producent kregen om te testen.

360Observe – Spiegel voor je pols

De 360Observe is een simpele gadget die elke duiker zo kan gebruiken. Het bestaat uit een zwart plastic frame met daarin een licht bollende spiegel. De spiegel kan je om je arm of pols dragen met behulp van het elastieken bandje dat op maat te stellen is. Je ontvangt de 360Observe in een nette, kleine doos met opdruk. Volgens de verpakking gaat het hier om het ‘Diving Product of the Year 2014’, maar dit is vermoedelijk gewoon marketing. Eveneens ontvang je een flyer met uitleg over hoe de band te stellen en voorbeelden van het gebruik van de spiegel, die duidelijk niet alleen voor duikers is bedoeld. De 360Observe zou ook nuttig zijn bij snowboarden, fietsen, skaten, karten, varen op een waterscooter, paintball en crossen met quads of motoren.

Testduik met polsspiegel

Hieronder de GoPro-beelden van de 360 Observe in actie tijdens een duik in de Grevelingen. Voor meer bewegingsvrijheid tijdens het duiken, zit de spiegel niet om de pols, maar juist aan de buitenkant van de hand. Hierdoor heb je meer ruimte om ook achter je te kijken aan de kant waar de spiegel niet zit (in dit geval rechtsachter). Door het dragen van een droogpak met onderpak en de schouderbanden van de BCD, is er mogelijk wat minder bewegingsvrijheid om je arm voorlangs naar de andere kant te strekken. Met de spiegel om de hand kun je dan net wat verder kijken.

Doordat de spiegel bol is, heb je een vrij groot beeld. Wel is alles redelijk klein, waardoor je lastig kunt zien of je buddy naar je kijkt en zijn soms signalen niet helemaal goed te onderscheiden. Wel viel me op dat buddies het ook wel in de gaten hebben wanneer jij de spiegel gebruikt en gaan soms zelfs reageren. Ik raad echter niet aan om de spiegel ook als communicatiemiddel te gaan gebruiken. Draai je om een signaal te geven gewoon even om en kijk elkaar aan.

Je buddy begluren

Onder water je buddy in de gaten houden of het overzicht houden over meerdere mededuikers zou natuurlijk eenvoudig moeten zijn. Elke duiker heeft geleerd dat duiken het veiligst is als je gebruik maakt van het buddysysteem. Dit systeem werkt het beste als je ook daadwerkelijk dicht bij elkaar blijft. Als duikinstructeur kom je echter regelmatig mensen tegen die dit niet helemaal lijken te beseffen. Bij duikers die opgeleid zijn in Nederland valt dit over het algemeen nog wel mee. Die zijn gewend aan wat minder zicht en blijven vaker netjes naast je. Duikers die echter opgeleid zijn op plekken waar ruim zicht is, hebben waarschijnlijk ook in grotere groepen gedoken en zijn gewend achter een gids of instructeur te zwemmen en niet om iemand direct naast zich te houden.

Het ligt dan ook helemaal aan hoe je mededuikers duiken of deze spiegel echt van toegevoegde waarde is. Als iedereen netjes duikt, is er eigenlijk geen noodzaak voor dit soort gadgets (dat geldt wat mij betreft net zo voor een buddylijn). Wel denk ik dat het een goede aanvulling kan zijn op de rest van je uitrusting en geeft de 360Observe een extra mogelijkheid om zaken in de gaten te houden, niet alleen mededuikers, ook je eigen uitrusting. Met een spiegeltje kun je natuurlijk prima bekijken of je ergens belletjes vandaan ziet komen (bijvoorbeeld uit een eerste trap).

Onze tips

Na een paar keer met de 360Observe-spiegel te hebben gedoken, zie ik zeker wel het nut van dit hulpmiddel in. Het is daarbij klein genoeg om gewoon mee te nemen, het zit niet in de weg. De spiegel is handig om een snelle blik naar achteren te werpen of om te controleren of je eigen uitrusting nog goed zit. Dus toevoegen aan je standaarduitrusting: waarom niet?

Onze tips voor het gebruik van deze spiegel:

  • Doe de spiegel om je hand voor een groter bereik, niet om je pols.
  • Gebruik de spiegel voor snelle blikken achter je, maar zorg dat je elkaar nog steeds aankijkt bij het communiceren onder water.
  • Pas op dat je niet afhankelijk wordt van de spiegel, het buddysysteem blijft belangrijk!

360 Observe kopen

Voor meer informatie van de producent van de 360 Observe ga je naar www.360observe.com. Voor zover bij ons bekend, is deze gadget alleen te krijgen bij de webwinkels techduikshop.nl en scubaduikshop.nl of in de winkel van duikcentrum De Beldert.

De video en onderwaterfoto’s zijn gemaakt met een GoPro Hero4 Black met een magenta-duikfilter, gemonteerd op een SP Gadget selfiestick (geschikt voor zout water) – dit artikel bevat gesponsorde links.